Γκάτερ


Συγγραφέας : Παπαλιού, Ντορίνα
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 9789600436501
Σελίδες : 264
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

12.17 € 8.52 €




Νύχτα στην καφετέρια του "Τζίμη". Ο δεκαοκτάχρονος Αλέξανδρος Δαμιανός σκιτσάρει το πρόσωπο του άγνωστου άντρα που κάθεται απέναντί του. Όμως δεν μπορεί να φανταστεί πως το σκίτσο είναι μόνο η αρχή, η πρώτη εικόνα σε μια ιστορία που αρχίζει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του σαν τα κόμικς που συνεχώς σχεδιάζει. Δύο σκοτεινοί τύποι πλησιάζουν και λένε κάτι στον άγνωστο. Αυτός τους ακολουθεί έξω. Ο Αλέξανδρος βλέπει ένα πιστόλι. Ή μήπως του φάνηκε; 

Βραβείο IBBY Νεανικού Μυθιστορήματος, 2008

Γκάτερ (gutter): αγγλική λέξη που χρησιμοποιείται στη γλώσσα των δημιουργών των κόμικς και στα ελληνικά, για να δηλώσει το κενό ανάμεσα σε δυο διαδοχικές εικόνες. Είναι ο χώρος όπου ο αναγνώστης ενώνει νοηματικά το ένα πάνελ με το άλλο. Η ίδια λέξη στα αγγλικά σημαίνει χαντάκι, λούκι αλλά και το παραβατικό κοινωνικό περιθώριο, τον υπόκοσμο.


Η Ντορίνα Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Brown και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η διατριβή της ήταν η βάση του CD-ROM "Καραγκιόζης: η μαγεία του Θεάτρου Σκιών". Έχει εκδώσει το βιβλίο "Άκου μια ιστορία: η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής αφήγησης και η αναβίωσή της στις μέρες μας", τέσσερα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και τα μυθιστορήματα "Γκάτερ" (Κέδρος, 2007) και "Το απαραίτητο φως" (Ίκαρος, 2013).






e-mail Facebook Twitter