Μορφωτικά ιδεώδη στο Βυζάντιο


Συγγραφέας : Παυλακάκη, Βασιλική Γ.
Εκδότης : Άμμων Εκδοτική
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-5677-82-4
Σελίδες : 186
Κατηγορίες : Εκπαίδευση Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453 Διανόηση

17.00 € 15.30 €




Θα μπορούσε να θεωρηθεί η περίοδος των Κομνηνών και των Αγγέλων ως εποχή ακμής των γραμμάτων και των επιστημών; Πώς θα μπορούσε το ερώτημα αυτό να απαντηθεί σε συνάρτηση με τον ρόλο και την αξία της μόρφωσης στον χώρο της βυζαντινής διανόησης; Μέσω της ιχνηλάτησης της εργοβιογραφικής διαδρομής των διανοουμένων, αναδύονται οι ποικίλες εννοιολογικές αποχρώσεις της μόρφωσης. Ο βαθμός απήχησης της καθεμίας από αυτές αλλά και η ερμηνεία των λόγων υπερίσχυσης ή επισκίασής τους αναδεικνύουν τις κυρίαρχες τάσεις και τη φυσιογνωμία της εποχής.

Η Βασιλική Γ. Παυλακάκη είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα του ίδιου πανεπιστημίου, εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ και έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Janet Zakos. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα άπτονται της πνευματικής ζωής του Βυζαντίου και ειδικότερα της μόρφωσης, της εκπαίδευσης και της διανόησης. Κατά το παρελθόν, απασχολήθηκε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, δίδαξε την «Ιστορία του Βυζαντινού Κόσμου» στη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.







e-mail Facebook Twitter