1 Σεπτεμβρίου 1939-2 Σεπτεμβρίου 1945.
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: έξι χρόνια και μία ημέρα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα.
Φαντάσου την Ευρώπη σαν θεατρική σκηνή. Πάνω σ’ αυτή την τεράστια σκηνή δόθηκε μια παράσταση τρόμου, πείνας, θανάτων, εκτοπίσεων, αγωνίας, απελπισίας. Φρίκης! Το έργο όμως δεν ήταν της φαντασίας. Το έγραψαν πολλοί συγγραφείς γνωστοί και άγνωστοι, ενώ οι ηθοποιοί ήταν κι εκείνοι γνωστοί και άγνωστοι.
Χρόνο με τον χρόνο θα ξεδιπλωθούν στις σελίδες του βιβλίου τα γεγονότα μέσα από τα τεκμήρια, τις μαρτυρίες και τα λόγια όσων υπέστησαν τα δεινά εκείνου του πολέμου.
Είμαστε τυχεροί που δεν τον ζήσαμε! Τον έζησαν όμως εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, απλοί πολίτες, στρατιώτες, αντιστασιακοί, διανοούμενοι, καταδιωγμένοι, πολιτικοί, παιδιά και μεγάλοι, οι δικοί μας.
Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε σε πολλές γλώσσες!
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο έχει γράψει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου στις παιδικές σελίδες του περιοδικού "Αρχαιολογία", καθώς και πολλά άρθρα και έχει μεταφράσει παιδικά μυθιστορήματα και παραμύθια. Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Τα Νέα". Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο που έγραψε με τον Π. Βαλαβάνη "Μικρές ιστορίες του μουσείου" και το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο "Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου", εκδ. Μεταίχμιο, 2011