24 μορφές της νεοελληνική λογοτεχνίας


Συγγραφέας : Βάσσης, Κωνσταντίνος
Εκδότης : Ηρόδοτος
Έτος έκδοσης : 2018
ISBN : 978-960-485-205-5
Σελίδες : 480
Σχήμα : 24x15
Κατηγορίες : Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική Νεοελληνική λογοτεχνία - Ιστορία και κριτική Λογοτέχνες, Έλληνες
Σειρά : Ιδέες και Έρευνα

31.80 € 22.26 €




Συγκεντρούνται εις αυτό το βιβλίον 24 μελετήματα περί αντίστοιχες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όλες οπωσδήποτε αξιόλογες αν και ασφαλώς -σε διάφορο βαθμό και είδος- ελάσσονες και μείζονες. Οι μορφές αυτές δεν συνδέονται μεταξύ των με κοινά χαρακτηριστικά ή γνωρίσματα, εις τρόπον ώστε να συγκροτούν κάποιαν ομοιογένεια. Για τον ίδιο λόγο τα μελετήματα έχουν καθένα διαφορετικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα καλύπτουν τρόπον τινά εξαντλητικώς το έργον ενός λογοτέχνου, άλλα πραγματεύονται λίγο γνωστές πτυχές του βίου και του έργου του, άλλο ασχολείται με μέρος μόνο του έργου του. Οι ιστορίες της νεοελληνικής και άλλων λογοτεχνιών πολλές φορές αγνοούν τους θεωρουμένους ως ελάσσονας ή τους ομαδοποιούν σε παραγράφους. Αυτοί όμως έχουν ουσιαστικό λόγον υπάρξεως και αναφοράς, διότι μέσω αυτών και της συγκρίσεως μπορούν να διακριθούν οι μείζονες· είναι ατελής μια ιστορία λογοτεχνίας χωρίς την ανάλογη συμπερίληψη και παρουσίαση των ελασσόνων. Τα μελετήματα αυτά μπορούν να έχουν κάποιαν αξία μόνον εφ' όσον δεν έχουν υπάρξει αρτιώτερα επί εκάστης λογοτεχνικής μορφής ή συγκεκριμένης πτυχής της. Ο Κωνσταντίνος Βάσσης διετέλεσε μέλος της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας επί 35ετία, αλλά παραλλήλως ανέπτυξε μια συγγραφική δραστηριότητα με άξονα την λογοτεχνία, την γλώσσα και τις διεθνείς σχέσεις. Στην λογοτεχνίαν εξέδωσε ποίηση, διήγημα και δοκίμιο, στην γλώσσαν εξέδωσεν ένα βιβλίο περί την νεοελληνική γλώσσα, στις διεθνείς σχέσεις εδημοσίευσε μελετήματα περί σύγχρονα διπλωματικά θέματα.

Εγεννήθη στην Αθήνα το 1931, απεφοίτησε από το Κολλέγιον Αθηνών και εσπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιον Αθηνών. Ακολούθησε την διπλωματική σταδιοδρομία στο Κονγκό (Λουμουμπάσι), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Ιταλία (Βενετία), Γερμανία (Φραγκφούρτη) και ως Πρεσβευτής στην Σαουδικήν Αραβία, το Μεξικό και την Ιαπωνία. Στο Υπουργείον Εξωτερικών διετέλεσε Διευθυντής Μορφωτικών Υποθέσεων, Γενικός Επιθεωρητής και Δ Γενικός Διευθυντής. Παραλλήλως ησχολήθη - αρχικώς υπό το ψευδώνυμο Β. Κωνσταντίνος - με την λογοτεχνία, εκδώσας 6 ποιητικές συλλογές ("Διαθλάσεις" 1972, "Βίοι υπάλληλοι" 1976, "Προβληματική συναρμολόγησις" 1981, "Ο νόμος του αδιαχωρήτου" 1990, "Έρως εν κινδύνω" 1994, "Ένα σπάνιον είδος τερμιτών" 2011), 3 συλλογές διηγημάτων ("Υπό γωνίαν 90ο" 1976, "Το αίνιγμα του μεσονυκτίου" 1989, "Μια παραπλανητική έννοια" 2007) και ένα τόμο δοκιμίων ("Ενώπιον του 21ου αιώνος" 2008). Εξ άλλου, εδημοσίευσε σε περιοδικά (κυρίως "Ευθύνη", "Νέα Πορεία", "Πάροδος"), εφημερίδες και πρακτικά συνεδρίων λογοτεχνικά, γλωσσικά, ιστορικά, και διπλωματικά κείμενα. Ησχολήθη επίσης με τα ισπανικά γράμματα, δημοσιεύσας, στην Ελλάδα και την Ισπανία, μελετήματα ισπανικού περιεχομένου. Διετέλεσε (1997-2004) Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ισπανιστών, τυγχάνει Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών και Μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ομιλεί και γράφει τις Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ουγγρική γλώσσες και χειρίζεται ικανοποιητικώς την Αραβική και την Ιταλική.






e-mail Facebook Twitter