Τα κριτικά ετούτα κείμενα για βιβλία, δημοσιεύτηκαν κατά κύριο λόγο στο ηλεκτρονικό περιοδικό Fractal-Η Γεωμετρία των Ιδεών, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε άλλες ιστοσελίδες. Φυσικά η παρούσα έκδοση αποτελεί από μια άποψη τη συνέχεια άλλων ήδη εκδοθέντων από τον ίδιο και φιλόξενο εκδοτικό οίκο και αφορά σκέψεις που αναδύθηκαν με την ανάγνωση κάποιων βιβλίων, που άφησαν το δικό τους στίγμα. Αποτελούν τα περισσότερα, διαβάσματα του γράφοντος στην παραπάνω χρονιά. Και τώρα, φάνηκε ξεκάθαρα πως η συμβολή των ηλεκτρονικών σελίδων που αφορούν τον πολιτισμό, και ειδικότερα το βιβλίο, μαζί με την αναμφισβήτητη εκείνη των έντυπων εφημερίδων και περιοδικών, είναι σημαντική για όλους, συγγραφείς, εκδότες, αναγνώστες και κριτικούς λογοτεχνίας, με ζητούμενο και απώτερο στόχο πάντοτε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοσή του, ειδικά στις νεότερες γενιές για ευνόητους λόγους. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι η ευκολία ανάρτησης και δημοσίευσης κειμένων γύρω από τα βιβλία και γενικώς λογοτεχνικά έργα, ελληνικά και ξένα, ελάττωσε σε δραματικό βαθμό τη σοβαρότητα και την ποιότητα των δημοσιεύσεων αυτών. Ίσως, σε κάποιο βαθμό, να είναι και έτσι! Αν όμως η λειτουργία αυτών των ηλεκτρονικών πολιτιστικών περιοδικών βοήθησε στην αναγνωσιμότητα και αύξηση του αριθμού όλων των εμπλεκομένων στο θέμα της γραφής και της ανάγνωσης, ίσως αυτό να αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα.
Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, η ανάπτυξη του δοκιμίου και της κριτικής, καθώς και η ανάπτυξη μιας ιδέας και ενός κειμένου γύρω από ένα συγκεκριμένο βιβλίο, επηρεάζεται τα μέγιστα από προσωπικές απόψεις, το ύφος του συγγραφέα, τα συναισθήματα, τα όποια βιώματα, τις γνώσεις και την έμπνευση. Αποτελεί βύθιση στο συγκεκριμένο έργο κάποιου άλλου, η οποία στη συνέχεια προσφέρει μια δοκιμή λόγου, ή έστω φιλότιμη προσπάθεια ανάδυσης ιδεών. Οι αποκλίσεις από την συνήθη χρήση του λόγου, η μεταφορά των εικόνων και η πρωτοτυπία στη χρήση της λέξεων και φράσεων στη διάρθρωση του όλου κειμένου, χαρακτηρίζουν αναγκαστικά και τον επαγγελματία ή ερασιτέχνη δοκιμιογράφο. Είναι συνάμα παρήγορο το γεγονός ότι και τα ηλεκτρονικά περιοδικά έρχονται παράλληλα με τα έντυπα και τις εφημερίδες, χωρίς να παρατηρείται κάποια διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους, αφού πολλοί απασχολούνται σε αμφότερα τα είδη και μάλιστα με επιτυχία.
Ο Γεώργιος Σχορετσανίτης γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το 1953. Τον Ιούνιο του 1970, τελείωσε το Β' Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1976. Ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Τον Νοέμβριο του 1986, κατόπιν εξετάσεων του χορηγήθηκε ο τίτλος της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής, ενώ το 1989 η Ιατρική Σχολή Αθηνών τον ανακήρυξε Διδάκτορα με βαθμό "Άριστα". Έχει εργασθεί σε διάφορα νοσοκομεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες σε διάφορα περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Διευθυντής Χειρουργικής στο Παν/κό Νοσ/μείο Ηρακλείου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία της ιατρικής, τον πολιτισμό και τη λαογραφία άλλων λαών και ταξιδεύει αρκετά σε διάφορα μέρη του κόσμου.