Τα ορεινά κυρίως χωριά της Χώρας μας διατηρήσαν τα ήθη και τα έθιμα και τις αναλλοίωτες στον χρόνο αξίες. Είναι γνωστό Ιστορικά ότι οι ορεινοί οικισμοί έχουν πάντα αρκετές Εκκλησίες και εξωκκλήσια σε αντίθεση με τα πεδινά για γνωστούς λόγους οι οποίοι άπτονται των Χριστιανικών και Εθνικών δεδομένων κυρίως αυτών προ του σχηματισμού του Ελληνικού Κράτους.
Εις τους αναφερομένους οικισμούς ο λαός ήταν μια γροθιά και ο Ιερέας ήταν ο Κατηχητής, ο Διδάσκαλος, ο Πνευματικός Καθοδηγητής του οποίου ο λόγος ήταν σημαντικός. Ένας εξ αυτών των Ιερέων ήταν ο Παπαδημήτρης Παπαναγιώτου στα Πουγκάκια και Παλαιοχώρι Τυμφρηστού Φθιώτιδος.
Οι Λόγοι του και οι Διδαχές του είχαν και έχουν σημαντική διαχρονική αξία η οποία πηγάζει από Πολιτιστική, Ιστορική, Κοινωνική, Εθνική και κυρίως Χριστιανική Ορθόδοξη γνώση και την εν Χριστώ Αγάπη προς τον λαό. Οι λόγοι του Παπαδημήτρη θα ωφελήσουν τα Ελληνικά Γράμματα.
Ο Σπύρος Δημ. Παπαναγιώτου, τέκνο 8μελούς οικογενείας Ιερέως, γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Τυμφρηστού Φθιώτιδας και υπηρέτησε και ως Αντιστράτηγος στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι Απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε επί μία συναπτή εικοσαετία Τακτικός Καθηγητής σε όλες ανεξαιρέτως τις Επαγγελματικές Σχολές της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχουν αρκετοί τόμοι ανέκδοτων κοινωνικών ιστορικών μελετών με Εθνικό, Χριστιανικό και κυρίως παιδαγωγικό περιεχόμενο με στόχο και την δια βίου μάθηση οι οποίες πρόκειται να εκδοθούν.