Απόδραση από την Αμοργό


Συγγραφέας : Μυλωνάς, Γιώργος
Μεταφραστής : Ποταμιάνου, Βίκη
Επιμελητής : Λουκάκου, Αριάδνη
Εκδότης : Ποταμός
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 9789605450458
Σελίδες : 294
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Οικονομία Πολιτικές επιστήμες

20.00 € 14.00 €




Αύγουστος του 1968. Ο Γεώργιος Μυλωνάς, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου, πρώην υπουργός και μέλος της παράνομης αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα, συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Αμοργό. Λίγα χρόνια μετά, από τη Γενεύη όπου έχει καταφύγει συνεχίζοντας την αντιδικτατορική του δράση, ο Μυλωνάς γράφει στα αγγλικά ένα κείμενο συναρπαστικό και πολυεπίπεδο που διαβάζεται απνευστί. Η Απόδραση από την Αμοργό αφηγείται την περιπέτεια της εξορίας και το χρονικό της απόδρασής του από το νησί. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ, συναρπαστική περιπέτεια αλλά και πορτρέτο της ταραγμένης εποχής του.
Είναι όμως κι ένα πορτρέτο του ίδιου του γράφοντος, του Γεωργίου Μυλωνά, ενός ιστορικού στελέχους της κεντροαριστεράς, φωτισμένου μυαλού και ρομαντικού, ευρωπαϊστή ιδεολόγου, τις ικανότητες του οποίου απέτυχε να αξιοποιήσει επαρκώς η Μεταπολίτευση, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις που διαμορφώθηκαν στο πολωμένο ακόμα από τον Εμφύλιο πολιτικό τοπίο δεν άφησαν χώρο για μετριοπαθείς και πραγματικά φιλελεύθερες απόψεις και πολιτικές. Η μαρτυρία αυτή, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναφέρεται σε γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα πάνω από σαράντα χρόνια πριν. Το ενδιαφέρον της, όμως, δεν είναι αποκλειστικά ιστορικό. Η ομοιότητα με σημερινά γεγονότα και καταστάσεις την καταστούν δυστυχώς ανατριχιαστικά επίκαιρη.


Ο Γιώργος Μυλωνάς γεννήθηκε στο χωριό Αλώνια του νομού Πιερίας και σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Πέντε θεατρικά του έργα έχουν ανέβει με μεγάλη επιτυχία σε κεντρικά θέατρα των Αθηνών. Από το 1972 εργάζεται ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Στον ελληνικό κινηματογράφο σκηνοθέτησε 30 ταινίες και έγραψε 70 σενάρια. Αρκετές ήταν οι ταινίες του που ξεχώρισαν για τη μεγάλη αποδοχή τους από το κοινό. Στο χώρο της τηλεόρασης έγραψε και σκηνοθέτησε δώδεκα τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων κατά τα έτη 1987-1990 και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κατά τα έτη 1996-1999. Από το 1999 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων Σκηνοθετών-Σεναριογράφων. Από το 1994 είναι καθηγητής Σκηνοθεσίας των σχολών ΑΚΤΟ.






e-mail Facebook Twitter