Αποτίμηση και διεθνής συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και προβλεπτική εξέλιξη των βασικών κοινωνικοοικονομικών δεικτών 2000-2035


Συγγραφέας : Πετράκης, Παναγιώτης Ε.
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-02-4226-3
Σελίδες : 354
Κατηγορίες : Οικονομία - Ελλάς

25.44 € 22.90 €




Σκοπός του βιβλίου «Αποτίμηση και διεθνής συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και προβλεπτική εξέλιξη των βασικών κοινωνικοοικονομικών δεικτών 2000-2035» είναι να δημιουργηθεί μια αντικειμενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας (2020-2035) που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τις αποφάσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.
Επιπλέον, η ανάλυση αποπειράται να αποτυπώσει τις επιπτώσεις των κρίσεων και των ευκαιριών στο μέλλον αλλά και πιθανές εκβάσεις του μέλλοντος (με τη χρήση σεναρίων) σκιαγραφώντας μια μακροπρόθεσμη οπτική (foresight) για την ελληνική οικονομία και κοινωνία έως το 2035.
Επιδιώκει λοιπόν να αποτυπώσει βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, με χρονική περίοδο αναφοράς από το 2000 έως το 2035 ενώ δίνεται έμφαση και σε τρία ημερολογιακά́ ορόσημα, το 2010, το 2015 και το 2019. Λαμβάνονται λοιπόν υπόψη οι επιπτώσεις σταθερών και αποσταθεροποιητικών καταστάσεων που επηρέασαν και αναμένεται να επηρεάσουν στο μέλλον την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η μελέτη των τάσεων αυτών απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση δεδομένου της διάχυσης που παρουσιάζουν στην οικονομία και την κοινωνία. Συνεπώς, το παρόν αποτελεί ένα ουσιαστικό βοήθημα για τη διεπιστημονική προσέγγιση των οικονομικών, πολίτικων και κοινωνικών φαινομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Sterling και διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει πλήθος από επιστημονικά κείμενα και μονογραφίες, ενώ έχει εκτενείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά περιοδικά σε μία σειρά από γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την τραπεζική οικονομική. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών επιτροπών και συμβούλια οικονομικών εμπειρογνωμόνων. Είναι συγγραφέας μιας σειράς από διδακτικά εγχειρίδια με αντικείμενο την αξιολόγηση επενδύσεων, την τραπεζική οικονομική, την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, τα οποία διδάσκονται σε ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. και επιστημονικών επιτροπών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ενώ, είναι επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και κατάρτισης του Πανεπιστημίου Αθηνών.






e-mail Facebook Twitter