Για το "κοινωνικό συμβόλαιο"


Συγγραφέας : Althusser Louis
Μεταφραστής : Μπέτζελος Τάσος
Εκδότης : Νήσος
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 9789609535588
Σελίδες : 128
Σχήμα : 21x14
Κατηγορίες : Φιλοσοφία, Νεότερη Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία Ευρωπαϊκός διαφωτισμός

11.00 € 7.70 €




Μαζί με τη μικρή μελέτη για τον Μοντεσκιέ, το δοκίμιο του Αλτουσσέρ για τον Ρουσσώ αποτελεί μια υποδειγματική ανάγνωση φιλοσοφικού έργου. Είναι υποδειγματική για τον τρόπο συστηματικής και εμμενούς κριτικής του "Κοινωνικού συμβολαίου". Είναι όμως υποδειγματική και για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τον φιλοσοφικό λόγο από τη σκοπιά μιας κοινωνικής θεωρίας ταγμένης υπέρ της κοινωνικής χειραφέτησης. Έτσι, τα ερωτήματα με τα οποία ξεκίνησε η νεωτερικότητα και οι αξιώσεις του Διαφωτισμού γίνονται εργαλεία κριτικής της αστικής σκέψης. Ο Ρουσσώ του Αλτουσσέρ δεν είναι μόνο ένας ιδιοφυής θεμελιωτής της σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά και ο φιλόσοφος που διαβλέπει και αναπαράγει τις αντιφάσεις της προϊδεάζοντας για την ανάγκη υπέρβασής της.
Ο Αλτουσσέρ μας δίνει τη δυνατότητα να ξαναδιαβάσουμε το "Κοινωνικό συμβόλαιο" του Ρουσσώ σαν ένα σύγχρονο και προκλητικό μανιφέστο.







e-mail Facebook Twitter