Όλοι οι λαοί που αναπτύχθηκαν αντέγραψαν πράγματι τα προϊόντα των ήδη ανεπτυγμένων χωρών. Προσωπικά το είχα διαπιστώσει πολλές φορές τόσο σε διεθνείς επαγγελματικές εκθέσεις διαφόρων κλάδων, όσο και στα καταστήματα. Ωστόσο αυτό γινόταν εντατικά για όσο χρονικό διάστημα οι λαοί αυτοί προετοίμαζαν τις απαραίτητες υποδομές και δομές τους -κυρίως ανθρώπινες- για να ανεξαρτητοποιηθούν, και δεν είχαν, όπως εμείς, τη νοοτροπία να τα βρίσκουμε μονίμως όλα έτοιμα και να κάνουμε και τους έξυπνους.
Όταν περιορίζεσαι μόνο σε μικρά μεγέθη παραγωγικών μονάδων και στην αντιγραφή, όταν προστατεύεσαι από υψηλούς δασμούς και μπορείς να πουλάς προϊόντα δεύτερης και τρίτης ποιότητας πραγματοποιώντας μεγάλα αφανή κέρδη, δεν χρειάζεσαι ούτε στελέχη, ούτε βιομηχανικούς σχεδιαστές, ούτε πρώτες ύλες πρώτης ποιότητας, ούτε οργάνωση.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της μεταποίησης αποδεικνύεται ότι ήταν η παραοικονομία η οποία επέτρεψε στην οικονομία της χώρας μας να αναπτυχθεί κατά τελείως λανθασμένο τρόπο και να μην αναπτύξει τους παράγοντες εκείνους που θα την καθιστούσαν ανταγωνιστική.
Ο Χριστόφας Φωτεινέλης είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλες κυρίως μεταποιητικές επιχειρήσεις ως προϊστάμενος παραγωγής και συντήρησης, καθώς και νέων έργων. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο ΚΕΒΑ (Κέντρο Βιοτεχνικής Ανάπτυξης), το οποίο ιδρύθηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τη διάδοση της οργάνωσης στις ελληνικές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και το οποίο αργότερα μετονομάσθηκε σε ΕΟΜΜΕΧ. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας μετεκπαιδεύτηκε επανειλημμένα στο εξωτερικό στον τομέα της οργάνωσης του μεταποιητικού τομέα.