Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Πολιτικές & Πρακτικές στη Σύγχρονη Εποχή


Συγγραφέας : Μπουραντάς, Δημήτριος Κ. Παπαλεξανδρή, Νάνσυ Α.
Εκδότης : Μπένου Ε.
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 9789603591849
Σελίδες : 680
Σχήμα : 17x24
Κατηγορίες : Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού

42.40 € 38.16 €




Το ανθρώπινο δυναμικό ή αλλιώς οι ανθρώπινοι πόροι αποτελούν σήμερα το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Και αυτό γιατί κάτω από τις σημερινές συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, ο παράγοντας που βοηθάει μια επιχείρηση να ξεχωρίσει είναι οι άνθρωποί της. Τα προσόντα και η διάθεση των εργαζομένων, ο ενθουσιασμός τους, η ικανοποίηση που αντλούν από την εργασία τους, το αίσθημα της δίκαιας μεταχείρισής τους και η συμμετοχή τους στους κοινούς στόχους, όλα διαμορφώνουν και επηρεάζουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης, το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών, τη φήμη και την εικόνα που αυτή προβάλλει και τέλος την επιβίωσή της. Γι’ αυτό και η Διοίκηση ή Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Ανθρωπίνων Πόρων αποτελεί ένα πεδίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τη διοίκηση επιχειρήσεων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ιδίως μετά την μεγάλη παραίτηση που έλαβε χώρα ιδίως στις Η.ΠΑ. κατά τη διάρκεια του COVID-19 ,πολλές επιχειρήσεις δίδουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη προσέλκυση και διακράτηση των εργαζομένων και τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, καλούνται να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τις λειτουργίες της επιχείρησης τους.
Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αντιμετωπίζεται η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σαν μια λειτουργία που αποτελεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ευθύνη όλων όσων ασκούν διοίκηση ενώ ενδιαφέρει άμεσα όλους όσους εργάζονται σε μια επιχείρηση. Βεβαίως οι επαγγελματίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αναλαμβάνουν το κυριότερο μερίδιο ευθύνης στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποτελεσματικές μέθοδοι διαχείρισης προσωπικού. Όμως για να επιτύχουν στο ρόλο τους χρειάζεται να συνεργαστούν αρμονικά με τα στελέχη των υπολοίπων τμημάτων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλα τα στελέχη να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο, ιδίως αφού στις μικρότερες επιχειρήσεις τα στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων αναλαμβάνουν παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά τους την εφαρμογή μεθόδων ή πρακτικών που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού στην επιχείρηση.

Mε βάση τα ανωτέρω, η παρούσα έκδοση "Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Πολιτικές & Πρακτικές στη Σύγχρονη Εποχή" απευθύνεται:

  1. Στους σπουδαστές Διοίκησης Επιχειρήσεων, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς που αποτελούν και τα μελλοντικά στελέχη στο χώρο των επιχειρήσεων και οργανισμών.
  2. Στα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού που καλούνται να εφαρμόσουν εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης προσωπικού
  3. Στα στελέχη επιχειρήσεων, ασχέτως ειδικότητας, που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση θέματα διοίκησης και σχέσεων με το ανθρώπινο δυναμικό και
  4. Σε όλους όσους παρακολουθούν σπουδές σε διάφορες ειδικότητες και πρόκειται να απασχοληθούν ή ακόμα και να συνεργαστούν με επιχειρήσεις και οργανισμούς καθώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τον τρόπο και τις μεθόδους διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Με στόχο την κατανόηση των εννοιών, του περιεχομένου και των συγχρόνων εξελίξεων της διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, πιστεύουμε ότι το παρόν βιβλίο θα καλύψει τις βασικές ανάγκες γνώσης και πληροφόρησης όλων των ομάδων αναγνωστικού κοινού που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την τόσο σημαντική αυτή λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης.


Είναι καθηγήτρια διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό από το New York University (1972) και διδακτορικό από το School of Management του University of Bath της Αγγλίας (1986). Εργάστηκε ως βοηθός στο Ο.Π.Α. (πρώην ΑΣΟΕΕ) από τον Σεπτέμβριο του 1973 μέχρι τον Οκτώβριο του 1988 οπότε και εξελέγη λέκτορας. Τον Ιούλιο του 1991 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια, τον Ιούνιο του 1995 αναπληρώτρια και το 1999 καθηγήτρια. Έχει διδάξει στο Ο.Π.Α. (πρώην ΑΣΟΕΕ) τα μαθήματα οικονομική των επιχειρήσεων, διοίκηση προσωπικού, οργάνωση και διοίκηση, δημόσιες σχέσεις και διοίκηση παραγωγής. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και σε διάφορα σεμινάρια για επιμόρφωση στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και στελεχών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα διοίκησης προσωπικού, οργανωτικής συμπεριφοράς, εκπαίδευσης και ανάπτυξης, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και γυναικείας απασχόλησης. Από το 2001 έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπρυτάνεως επί Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.






e-mail Facebook Twitter