Ο δράκος και η δρακοντοκτονία στους βίους των Αγίων είναι ένα προσφιλές θέμα στη χριστιανική κοινότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αναπαραγωγής ή και διάχυσης εσφαλμένων πληροφοριών, ακόμη και συντήρησης υπερβολών. Πολλές φορές λησμονούμε ότι η πορεία προς την Αγιότητα, η χαρίτωση από τον Θεό, δεν εξαρτώνται από θαύματα –δεν είναι όλοι οι Άγιοι θαυματουργοί- αλλά μάλλον επιβεβαιώνουν το έκτακτο χάρισμα που δίδεται από τον Κύριο. Η όποια μονομερής θεώρηση ή εμπρόθετη προβολή ενός περιστατικού δρακοντοκτονίας εις βάρος της κατά Χριστόν μίμησης από μέρους του Αγίου, δεν παράγει θεάρεστο έργο και δεν υπηρετεί την χριστιανική κοινότητα.
Ο δράκος, όπως επίσης η δρακοντοκτονία στους βίους των ορθοδόξων Αγίων αφορά τόσο στον αισθητό δράκοντα, όσο και το νοητό (διάβολο), με αντίστοιχα παραδείγματα, όπως προκύπτουν από τα συναξάρια και τα ιστορικά κείμενα, από την υμνογραφία και την εικονογραφία της Εκκλησίας.
Στη χορεία των δρακοντοκτόνων αγίων συναριθμούνται Ιεράρχες, Όσιοι και Οσίες, όπως επίσης Ομολογητές.
Ο Εμμανουήλ Δουνδουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1975. Στις 2-12-2008 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο την Αγιολογία και την Υμνολογία. Είναι Διδάκτορας (Άριστα) του Τμήματος Θεολογίας (2006) του Α.Π.Θ. Μεταπτυχιακές Σπουδές (Αριστα) πραγματοποίησε στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. (1998-2001), καθώς και σε Πανεπιστήμια της Ελβετίας (2002-2003). Είναι Πτυχιούχος (Αριστα, πρώτος σε δασμολογική κατάταξη) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. (1996-1998) και Πτυχιούχος (Αριστα, πρώτος σε βαθμολογική κατάταξη) της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης (1992-1995). Κάτοχος Διπλώματος (Αριστα) στην Ελληνική Παλαιογραφία, (Κέντρο Αγιολογικών Μελετών της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας (2000) και Διπλωματούχος (2000) Management - Marketring. Γνώστης της Αγγλικής, της Γαλλικής, της Ιταλικής γλώσσας, και βασικών στοιχείων της Γερμανικής. Διδάσκει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης από το 2006 κ. εξ. και ασχολείται με θέματα Αγιολογίας, Υμνολογίας και Εορτολογίας. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Πανεπιστημονικής Ομάδας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Διερευνήσεων, της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, του Παγκρήτιου Θεολογικού Συνδέσμου κ.ά. Με απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης ορίστηκε (2010) Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής "επί των Αιρέσεων και της Παραθρησκείας". Τα δεκατρία βιβλία του είναι θεολογικού και λογοτεχνικού (ποίησης) ενδιαφέροντος.