Στις αρχές του 21ου αιώνα, τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία βρίσκονταν στη σφαίρα της φαντασίας γίνονται πραγματικότητα με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, η επιστήμη της Πληροφορικής σημειώνει καθημερινά σημαντικά άλματα σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Η απόκτηση γνώσεων γύρω από αυτόν τον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα αποτελεί ισχυρό εφόδιο για κοινωνική και κυρίως επαγγελματική ανέλιξη. Παρακλάδι της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας αποτελούν οι Εικονικοί Κόσμοι, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έχουν εισβάλλει αποφασιστικά στη ζωή της.
Το βιβλίο "Εικονικός κόσμος και νέες τεχνολογίες" γράφτηκε με σκοπό να εισαγάγει τον αναγνώστη στους όρους, τις έννοιες, και τις σύγχρονες τεχνικές πληροφόρησης, και έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες του μαθήματος "Εικονικά Περιβάλλοντα Πληροφόρησης" που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Η Δρ. Αθηνά Λαζακίδου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα (Ν. Κοζάνης). Αποφοίτησε το 1996 από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο διάστημα 1997 - 2000 εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Βερολίνο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Από τον Μάϊο 2009 εργάζεται ως Λέκτορας Πληροφορικής της Υγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Από τον Αύγουστο 2013 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγήτρια Πληροφορικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο παρελθόν (2000-2002) η Δρ. Αθηνά Λαζακίδου εργάστηκε στη Λευκωσία ως Επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2002-2008 εργάστηκε ως Ειδικό Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και από το 2002-2007 δίδασκε το μάθημα της Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής και από το 2004-2009 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Έχει επίσης πολυετή διδακτική εμπειρία (2004-2007) σε μεταπτυχιακό επίπεδο, λόγω του ότι δίδασκε στο διαπανεπιστημιακό/Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας" και "Πληροφορική Υγείας" στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης διδάσκει τα τελευταία έτη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το Μάθημα "Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας". Διαθέτει σημαντική ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία στις ακόλουθες περιοχές: Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, Βάσεις Δεδομένων, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Εξόρυξη Δεδομένων, Διαδικτυακές Εφαρμογές της Πληροφορικής στην Υγεία και σε άλλους τομείς. Έχει στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στις πιο πάνω περιοχές. Έχει εργαστεί επίσης ως Ειδική Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΕΤΑ Α.Ε. (Πληροφόρηση-Επιμόρφωση-Τοπική Ανάπτυξη), στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε, καθώς και στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιολογήσεις ερευνητικών προτάσεων και έργων Πληροφορικής. Από τον Σεπτέμβρη 2012 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Management Νοσοκομείων και της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Υγείας. Είναι παντρεμένη και μητέρα 3 αγοριών.