Στο δεύτερο τόμο της σειράς "Εισαγωγή στο πραγματικό ταεκβοντό" η αναφορά στην Ιστορία της Τέχνης συνεχίζεται με το Δεύτερο Κύμα Πρωτοπόρων Εκπαιδευτών, ενώ σύντομη αναφορά γίνεται και στην Κορεατική γλώσσα, ορολογία και το περίφημο όσο και μοναδικό αλφάβητο Hangeul. Επιπρόσθετα, επιχειρείται η εισαγωγή σε έννοιες, όπως τα Οπτικά Πεδία ή το Κεντρικό Σημείο του Σώματος, απαραίτητες στην ουσιαστική μελέτη της Τέχνης, ενώ κεφάλαια όπως η Τριγωνομετρία στο Taekwon-Do επιχειρούν να εμβαθύνουν στην έννοια της επιστημονικής εφαρμογής του σώματος σε μεθόδους αυτοάμυνας.
Η παρουσίαση των Τεχνικών Χεριών και Ποδιών, τόσο αμυντικών όσο και επιθετικών, επιχειρείται να γίνει όπως παρατίθενται στον τρίτο και τον τέταρτο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας. Η σύνδεση με τη δεκαπεντάτομη Βίβλο της Τέχνης είναι απόλυτα συνειδητή και ρητώς αναφέρεται ότι ένας από τους σκοπούς της Εισαγωγής είναι η ενθάρρυνση της μελέτης της Εγκυκλοπαίδειας αλλά και η αποσαφήνιση ορισμένων χωρίων, τα οποία, κατά τη γνώμη των συγγραφέων, χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης.
Σύντομα κεφάλαια αφιερώνονται σε εισαγωγικές πληροφορίες, ιατρικής κυρίως φύσεως αλλά και ανατομίας ή εμβιομηχανικής. όταν κρίνονται απαραίτητες στην κατανόηση των τεχνικών του Taekwon-Do. Όπου υπάρχει δυνατότητα παρουσιάζεται λεπτομερώς η ανατομία της περιοχής κατά το πρότυπο "Πριν & Μετά", με το μετά να απεικονίζεται συνήθως ακτινογραφικά!
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απεικόνιση και κατανόηση "τεχνικών λεπτομερειών" στις πιο βασικές κινήσεις της Τέχνης και συγκεκριμένα στην Ευθεία Γροθιά από Καθιστή, Παράλληλη και Στάση Βάδισης με ή χωρίς βηματισμό αλλά και τη σημασία της πάκτωσης της πτέρνας του ποδιού στήριξης στη σταθερότητα και την ισορροπία. Εκ νέου, η τελική απόφαση αφήνεται στον αναγνώστη, αρκεί να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της ελευθερίας του, όσον αφορά την αποδοχή ή την απόρριψη των συμβουλών που περιέχονται στον τόμο αυτό.
Ο Δημήτρης Μπαλαμπάνος γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1957 στην Κρανιά Ελασσόνας. Τελείωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την τεχνική ειδικότητα του εργοδηγού-ψυκτικού. Ξεκίνησε το Taekwon Do το 1975 στη Λάρισα με δάσκαλό του τον Αθανάσιο Γαβότση. Μεσολάβησε η εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και έλαβε τον 1ο βαθμό της μαύρης ζώνης το 1982. Τότε άνοιξε την πρώτη του σχολή στη Λάρισα και υπό την επίβλεψη του πρωτοπόρου στην Ελλάδα Γεώργιου Στυλιανίδη αφιερώθηκε στη διδασκαλία της Τέχνης. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του στάθηκαν οι εξετάσεις για το 4ο νταν στη Βιέννη το 1991 υπό την εποπτεία του GM Rhee Ki Ha και για το 5ο νταν στην Θεσσαλονίκη το 1995, υπό την εποπτεία του ίδιου του Ιδρυτή Στρατηγού Choi Hong Hi. Κατά τη διάρκεια των 36 ετών από την έναρξη της διδασκαλίας έχει έρθει σε επαφή με τους μεγαλύτερους Δασκάλους της Τέχνης και κυρίως με τον ίδιο τον Ιδρυτή. Κατέχει τον 8ο βαθμό της μαύρης ζώνης και είναι υπεύθυνος Εκπαιδευτής στον ΓΣ Λάρισας.