Για τους περισσότερους σπουδαστές, η εκπαιδευτική έρευνα προβάλλει δύο προκλήσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την ικανοποιητική κατανόηση των εννοιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική έρευνα για να μπορέσουμε να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε μια ερευνητική εργασία, ένα εξειδικευμένο βιβλίο ή μία έκθεση. Η δεύτερη αφορά στην ικανοποιητική κατανόηση των εννοιών και των μεθόδων για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια έγκυρη ερευνητική εργασία.
Το βιβλίο επιδιώκει να βοηθήσει τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητές να ανταποκριθούν και στις δύο αυτές προκλήσεις. Στοχεύει να καταστήσει ικανούς τους αναγνώστες να κατανοούν τις έννοιες, τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται ευρέως στη διεπιστημονική περιοχή της εκπαιδευτικής έρευνας. Οι συγγραφείς επιδιώκουν αφενός τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση της ερευνητικής διαδικασίας από τους υποψήφιους ερευνητές και αφετέρου την κατανόηση των επιλογών που τους προσφέρονται όταν αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Επίσης εμπεριέχει γλωσσάριο, το οποίο προσφέρει συνοπτική ερμηνεία των ευρέως χρησιμοποιούμενων όρων και εννοιών. Αυτό το βιβλίο θα είναι βασικό ανάγνωσμα για εκείνους που μυούνται στην περιοχή της εκπαιδευτικής έρευνας και χρειάζονται να βρουν το δρόμο τους μέσω των εννοιών και της ορολογίας και να αναπτύξουν βασικές ερευνητικές δεξιότητες.
Ο Gajendra K. Verma είναι Fielden Professor της εκπαίδευσης και διετέλεσε κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Manchester (1992-98). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της East Anglia και του Bradford. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες και εκτενείς δημοσιεύσεις στην περιοχή της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, της εκπαιδευτικής έρευνας και των εκπαιδευτικών, των πολιτισμικών διαφορών και του αναλυτικού προγράμματος, της αυτοαντίληψης και της ταυτότητας των ατόμων, της εθνότητας, της φυλής και της απασχόλησης και της διαπολιτιστικής εκπαίδευσης. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.