Το βιβλίο έχει διδακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται στο πρώτο έτος των φοιτητών του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στόχο του βιβλίου αποτελεί η δημιουγία ενος βασικού επιπέδου αναφοράς κάποιων εισαγωγικών γνώσεων για τις μεσογειακές σπουδές, οι οποίες να περιλαμβάνουν ένα μέρος του μεγάλου όγκου γνώσεων του γνωστικού αντικειμένου των μεσογειακών σπουδών και της ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες της παρούσας συγγραφής, οι συγγραφείς δεσμεύονται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια πρώτη επιστημονική προσέγγιση στα ζητήματα που εξετάζει και ότι η συσσώρευση της εμπειρίας και των αναγκών που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας θα μεταφερθεί στην επόμενη έκδοση. Για τους μελετητές του βιβλίου ας σημειωθεί περαιτέρω ότι στο παράρτημα, παρέχεται ένας σημαντικός αριθμός πρωτότυπων κειμένων με αντικείμενο την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία που μπορούν να φανούν χρήσιμα στο μελετητή για την εκπόνηση έρευνας και τη διαμόρφωση άποψης απ' ευθείας μέσω των πηγών.
[...]
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το βασικό του πτυχίο και το διδακτορικό του. Το 1988 έλαβε το βραβείο - υποτροφία της UNESCO και συνέχισε την έρευνά του σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.
Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο οποίο υπηρετεί από τις αρχές του 1990. Διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών από το 2003 έως το 2006, ενώ από το 2006 έως το 2010 έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Ο καθηγητής Γιάννης Σεϊμένης έχει εκλεγεί για τρεις συνεχόμενες διετείς θητείες ως Μέλος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Ανώτατου Διαιτητικού Οργάνου) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.