“Εἰς Ἐλευσῖνα”


Συγγραφέας : Κωνσταντίνος Παντ. Καλλιαντάς
Εκδότης : Χατζηλάκος Κωνσταντίνος Π.
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 978-960-6742-80-4
Σελίδες : 812
Κατηγορίες : Ελευσίνα - Ιστορία

27.90 € 20.65 €




Το «Εἰς Ἐλευσῖνα», είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της πόλης. Εμπεριέχει ιστορική έρευνα, καθώς επίσης, επιλεγμένα κείμενα 80 ξένων περιηγητών που διαχρονικά επισκέφτηκαν την Ελευσίνα, από το 1395 έως το 1982.
Λόγιοι, Γάλλοι ιερωμένοι αβάδες, διπλωμάτες, νεαροί αριστοκράτες οπαδοί του «Grand Tour», αρχαιοδίφες και αρχαιολόγοι, στρατιωτικοί, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ιστορικοί, διάσημοι γιατροί, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες και συγγραφείς, καταθέτει ο κάθε ένας εξ αυτών, τις προσωπικές ταξιδιωτικές εντυπώσεις και εμπειρίες του, δημιουργώντας, με αυτόν τον τρόπο, ένα άτυπο ιστορικό ημερολόγιο της Ελευσίνας.
Παράλληλα με τις αναφορές των περιηγητών, ιστορικές πληροφορίες από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, φιλελληνικά κείμενα, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, παιδεία, λογοτεχνία, πολιτισμός, τέχνη, δεισιδαιμονίες, αρχαιοκαπηλία, λαϊκοί μύθοι, ήθη και έθιμα, συνθέτουν τον καμβά της αφήγησης, παρέχοντας στον αναγνώστη πληροφορίες και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης, την οποία η θεά Δήμητρα, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο, όρισε ως τόπο λατρείας της.

 







e-mail Facebook Twitter