Το αδίκημα της δυσφήμισης είναι παραδοσιακό αστικό αδίκημα, που αναγνωρίζεται στο Αγγλικό δίκαιο και κατ’ επέκταση στο δίκαιο άλλων χωρών που ακολουθούν το κοινοδίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Ο σκοπός του συγγραφέα του βιβλίου "Η Δυσφήμιση στο Κυπριακό & Ευρωπαϊκό Δίκαιο" είναι να παραθέσει το ουσιαστικό δίκαιο της δυσφήμισης στην Κύπρο, να διερευνήσει και να μελετήσει την εξέλιξη του εν λόγω δικαίου σε συνάρτηση ιδιαίτερα με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης και να εξετάσει την εξέλιξη του δικαίου της δυσφήμισης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης, ο συγγραφέας αναλύει διάφορες δικαστικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάγκη εξισορρόπησης του δικαιώματος στην υπόληψη που προστατεύεται από το αστικό αδίκημα της δυσφήμισης, αφενός, με την ελευθερία του λόγου και έκφρασης, αφετέρου.
Το Κυπριακό δίκαιο της δυσφήμισης, όπως έχει εξελιχθεί σε συνάρτηση με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται εν γένει με το δίκαιο, όπως οι Δικαστές, οι ακαδημαϊκοί, οι φοιτητές της νομικής και οι δικηγόροι.
Το αστικό αδίκημα της δυσφήμισης έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και σημαντικό χώρο του δικαίου που συνιστά συγκερασμό του παραδοσιακού αστικού δικαίου αφενός και του σύγχρονου πολιτειακού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφετέρου.
Ο Πολύβιος Γ. Πολυβίου ζει στη Λευκωσία και εργάζεται ως δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο. Το 1973 μελέτησε Διεθνείς και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Kατά το διάστημα 1973-1980 εργάστηκε ως λέκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. ΄Εχει συγγράψει βιβλία για το Συνταγματικό Δίκαιο και το Κυπριακό, με το οποίο έχει ασχοληθεί εκτενώς. Το 1974 ήταν μέλος της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Γενεύης και την περίοδο 1980-1987 ήταν μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό. Επίσης, ως νομικός έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε μια σειρά σημαντικών υποθέσεων ενώπιον Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.