Εξετάζοντας το χιούμορ ως κοινωνιογλωσσικό φαινόμενο, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτό παράγεται από τους/τις ομιλητές/τριες· ποιες γλωσσικές και ευρύτερα κοινωνικές γνώσεις προϋποθέτει η λειτουργία του· σε ποια περικείμενα εμφανίζεται· ποιους στόχους των ομιλητών/τριών επιχειρεί να ικανοποιήσει κάθε φορά· τι αποτελέσματα έχει για την επικοινωνία, τις σχέσεις και τις ταυτότητες των ομιλητών/τριών· πώς τελικά όλα αυτά μπορούν να διδαχθούν, ώστε να καλλιεργηθεί η ικανότητα των ομιλητών/τριών αφενός να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να πετύχουν τους επικοινωνιακούς τους στόχους, αφετέρου να αντιλαμβάνονται τους αντίστοιχους στόχους των συνομιλητών/τριών τους.
Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, το παρόν βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στην επιστημονική έρευνα γύρω από το χιούμορ, με έμφαση σε θεωρητικές προσεγγίσεις από την κοινωνιογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου, καθώς και σε γλωσσικά δεδομένα από τα ελληνικά.
H Βίλλυ Τσάκωνα από το 2005 έχει διδάξει μαθήματα γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Πατρών και Αιγαίου. Από το 2010 έχει εκλεγεί Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιογλωσσολογίας και Ανάλυσης Λόγου στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, εκτός από την έρευνα του χιούμορ, την ανάλυση του πολιτικού και του αφηγηματικού λόγου, καθώς και εκπαιδευτικές εφαρμογές στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού.