Η πολιορκία της Ακρόπολης 1826-1827


Συγγραφέας : Μπελέζος, Δημήτρης Σ.
Εκδότης : Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-960-606-261-2
Σελίδες : 80
Κατηγορίες : Ιστορία, Στρατιωτική

9.00 € 8.10 €




Παρόλο που η όψη της Αθήνας έχει μεταβληθεί σημαντικά από την περίοδο του Αγώνα και έπειτα, η μορφολογία του εδάφους παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Συνεπώς, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπίσουμε τις τοποθεσίες όπου, πριν από δύο αιώνες, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διεξήχθησαν οι σκληρές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Κατά τις επιχειρήσεις αυτές αναδείχθηκε ο ηρωισμός προσωπικοτήτων, όπως των Καραϊσκάκη και Φαβιέρου, αλλά διεπράχθησαν και τραγικά σφάλματα, τόσο από Έλληνες όσο και από Φιλέλληνες ή στρατολογημένους αξιωματικούς στην υπηρεσία των Ελλήνων. Στην πολιορκία της Ακρόπολης, Έλληνες πολεμιστές και άμαχοι αποκλείστηκαν στον Ιερό Βράχο. Ενόσω οι Τούρκοι έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από το αρχαίο μνημείο, άλλες ελληνικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του Γεώργιου Καραϊσκάκη, συγκεντρώθηκαν στην Αττική, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολιορκημένους. Η εξέλιξη των επιχειρήσεων, όμως, επηρεάστηκε αρνητικά από την εμπλοκή δύο Βρετανών αξιωματικών, του Ναυάρχου Κόχραν και του Στρατηγού Τσωρτς, οι οποίοι διορίστηκαν στην ηγεσία των ελληνικών δυνάμεων. Η άγνοια των ελληνικών πραγμάτων που τους χαρακτήριζε, σε συνδυασμό με τον θάνατο του Καραϊσκάκη σε κρίσιμη φάση των επιχειρήσεων, οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της πολιορκίας παρά των ηρωισμό των Ελλήνων αγωνιστών.

Η συγκεκριμένη έκδοση στοχεύει να φωτίσει ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και –με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο– να αναδείξει, αφενός, την πολύμηνη πολιορκία της Ακρόπολης από τις τουρκικές δυνάμεις του Κιουταχή και, αφετέρου, τις απεγνωσμένες προσπάθειες των Ελλήνων να αποτρέψουν την παράδοση του Ιερού Βράχου.







e-mail Facebook Twitter