«Η σχέση της υποτείνουσας», έρχεται ως η πέμπτη ποιητική συλλογή της Βασιλικής Εργαζάκη, μιας ποιήτριας που τριάντα χρόνια υπηρετεί με συνέπεια τον Λόγο και εργάζεται για την έκφρασή του.
[…] Η σχέση της υποτείνουσας επομένως…
Είναι εκεί που η κάθετη γραμμή της Δύναμης συνενώνεται με την οριζόντια γραμμή της Διάχυσης. Όχι πλέον στο τρίγωνο, αλλά μέσα στον Άνθρωπο.
Εκεί που Άνδρας και Γυναίκα περνούν στην ολοκληρωτική Ένωση.
Εκεί που ενοποιούνται τα αντίθετα, καταλύονται οι γραμμές που φέρνουν τη χωριστικότητα και ολοκληρώνονται όλα τα πεδία.
Απόσπασμα από το Σημείωμα του Εκδότη
Δεν ξέρω
Δεν ξέρω κάτι…
–ποτέ μου δεν ήξερα–
κι όσα σου έλεγα
περί χρυσών αριθμών
μικρές προσεγγίσεις της Ύπαρξης ήταν.
Ποτέ δεν έφτασα
ως τη βαθύτερη ουσία,
την υψηλότερη δομή των αριθμών.
Δεν γνώριζα τη σχέση της Υποτείνουσας.
Και στο λιτό κιονόκρανο
κάποιου αρχαίου ναού
δεν είχα διακρίνει
τη γραμμή της Ενοποίησης.
Η Βασιλική Κ. Εργαζάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να ασχολείται με την ποίηση από μικρή ηλικία. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η ποιητική αυτή συλλογή είναι το πρώτο της βιβλίο. Είναι παντρεμένη με τον φυσικό και συγγραφέα διδακτικών βιβλίων Θανάση Κ. Σκαλωμένο και έχει δυο παιδιά, την Ευαγγελία και τον Κωνσταντίνο. Σήμερα ζει στην Αθήνα και διδάσκει σε σχολείο της μέσης εκπαίδευσης.