Tο βιβλίο αυτό προέκυψε από την αδήριτη ανάγκη της επαναπροσέγγισης και συστηματοποίησης τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μαθητής στην προσπάθεια για μια δημιουργική και αποτελεσματική παραγωγή δοκιμιακού λόγου.
H ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό ταξινομημένο ευμέθοδα, που να το καθιστά χρήσιμο ως εργαλειακό μέσο διδασκαλίας της παραγραφοποίησης.
Oι ασκήσεις που περιέχονται στο βιβλίο σχεδιάστηκαν με κριτήριο το πνεύμα της μεταρρυθμιστικής πρότασης του YΠ.E.Π.Θ., που αφορά την αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα της Έκφρασης – Έκθεσης στο Eνιαίο Λύκειο.
Η ευρύτατη απήχηση του βιβλίου επέβαλε την επανέκδοσή του, αυτή τώρα γίνεται με αναθεωρημένη μορφή και διεύρυνση της θεματικής ύλης.
- Το έργο αυτό απευθύνεται στο φιλόλογο και στο μαθητή και αποβλέπει στην ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας και της διδακτικής προσπάθειας, προτείνοντας εφικτές λύσεις και ενθαρρύνοντας την αυτενέργεια σε ασφαλή πλαίσια.
- Καταλήγοντας, θα αποτελούσε πραγματική παράλειψη να μην αναφέρω ότι αξιοποίησα κάθε εποικοδομητική παρατήρηση και υπόδειξη συναδέλφων και μαθητών και να μην εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση αυτού του έργου
Ο Δημήτρης Κ. Φαρμάκης είναι διδάκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Την περίοδο 1982-1991 εργάστηκε σε κεντρικά φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης όπου και απέκτησε πολύτιμη διδακτική πείρα στην προετοιμασία υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 1991, υπηρετεί στη γενική εκπαίδευση ως φιλόλογος.