Η Ύδρα του 1821

Ανταρτοπόλεμος στη θάλασσα
Συγγραφέας : Κουκουδάκης, Γεώργιος Ε.
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2021
ISBN : 9789600808827
Σελίδες : 248
Κατηγορίες : Ύδρα - Ιστορία Ελλάς - Ιστορία - Επανάσταση του 1821

19.82 € 13.87 €




Το βιβλίο αναδεικνύει τη μορφή του ναυτικού αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Έχοντας ως βασική περιπτωσιολογική μελέτη τη δράση του ναυτικού της Ύδρας, ισχυρίζεται ότι οι Υδραίοι, όπως και οι υπόλοιποι νησιώτες που πήραν μέρος στην Επανάσταση, κατέφυγαν συνειδητά στη μορφή του ανταρτοπόλεμου στη θάλασσα ως μοναδική λύση για να συμβάλουν στη διεκδίκηση της απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας της Ελλάδας από έναν στρατιωτικά και πολιτικά ισχυρότερο αντίπαλο.
Παράλληλα, βασιζόμενο στη μελέτη σπάνιου Ελληνικού και Οθωμανικού αρχειακού υλικού, και με σύμμαχο τη σύγχρονη στρατηγική σκέψη, υπογραμμίζει με επιστημονικό τρόπο την πραγματική και πολυδιάστατη σημασία της συνεισφοράς της Ύδρας στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Ελληνισμός πριν από δύο αιώνες. Προσπάθεια, που δεν θα πρέπει να ιδωθεί μόνον ως ένα χρέος τιμής και αναγνώρισης της μεγάλης θυσίας των ενδόξων προγόνων μας, αλλά και ως συμβολή στην ανάλυση σημαντικών γεγονότων του χθες, που επηρεάζουν τις ζωές μας ακόμα και σήμερα.

 


Ο Γιώργος Κουκουδάκης είναι αριστούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Εxeter (2001), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Μ.Ρhil στις Ευρωπαϊκές Σπουδές του Τμήματος Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Cambridge (2002) και κάτοχος διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του διετέλεσε υπότροφος του Cambridge European Trust ενώ την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Διδάσκει Στρατηγική Ανάλυση στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, και έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι Ευρωτουρκικές και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα διεθνούς θεωρίας και ασφάλειας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (2005-2007) και έχει εργαστεί ως Ερευνητής σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πυθαγόρας II) με θέμα την καταπολέμηση της διεθνούς και εγχώριας τρομοκρατίας. Μελέτες του έχουν, επίσης, παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.






e-mail Facebook Twitter