Η οικονομική ανάπτυξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο εξαρτάται από τη διαδικασία της ανάπτυξης των επιμέρους περιφερειών. Τα γενικά οικονομικά μεγέθη (εισόδημα, απασχόληση, παραγωγικότητα) στρεβλώνουν την πραγματικότητα, αφού πίσω από αυτά κρύβονται οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ περιφερειών κάθε χώρας, οφειλόμενες στην ασύμμετρη λειτουργία του καπιταλιστικού κράτους, στην ιστορική πορεία της κοινωνίας, καθώς και στη φύση του ανθρώπου.
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η κριτική επισκόπηση των κυριοτέρων θεωρητικών προσεγγίσεων (κλασικών, νεοκλασικών, κεϋνσιανών, φιλελεύθερων-εξελικτικών, ριζοσπαστικών, μαρξιστικών και νεομαρξιστικών) που ερμηνεύουν την άνιση περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Η γνώση του μηχανισμού και των παραγόντων που επιδρούν στις διαδικασίες ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη και ενιαία θεωρία που να εξηγεί πλήρως τα αίτια που προκαλούν τις πολύπλευρες ανισότητες αλλά και τις προϋποθέσεις διαχρονικής εξέλιξης της περιφερειακής οικονομίας των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χώρων.
Ο Δημήτρης Γ. Λαγός είναι Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, καθώς και Διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Σχεδιασμός, πολιτική και Διοίκηση Τουρισμού". Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας τριών επιστημονικών συγγραμμάτων (δύο σχετικών με τον τουρισμό και ένα με τις θεωρίες περιφερειακής ανάπτυξης). Έχει 100 περίπου δημοσιεύσεις σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Τουρισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τουριστικής Θεωρίας και Πολιτικής, Μεθόδων Τουριστικής Ανάλυσης, Τουριστικής Οικονομίας, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.