Αποτελούν μια ενότητα 11 ιστοριών δοσμένων με τη μορφή του διηγήματος. Οι ιστορίες αν και αναφέρονται σε καθημερινά στιγμιότυπα, δίνουν πολύ έντονα την ατμόσφαιρα, τα προβλήματα, τις καταστάσεις που βίωναν σ' εκείνες τις αντίξοες συνθήκες οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η πείνα, οι λιποταξίες, ο ασφυκτικός κλοιός του αντίπαλου, η τρομοκρατία στα χωριά από τους παρακρατικούς, αλλά και η αποφασιστικότητα, η οργάνωση, οι επιτυχημένες αποστολές των μαχητών του ΔΣΕ αποτελούν τα θέματα των ιστοριών.
Η βαθιά ψυχολογική ανατομία των πρωταγωνιστών είναι χαρακτηριστικό του συγγραφέα.
Είναι χαρακτηριστική η ψυχολογία του ανανήψαντα επικεφαλής των παρακρατικών, που αναγκάστηκε μετά τη λιποταξία του από το ΔΣΕ να γίνει ο διώκτης των πρώην συναγωνιστών του. Γνωρίζει καλά ότι χρησιμοποιείται και με την πρώτη ευκαιρία χλευάζει και επιχειρεί να χαλάσει τη φιέστα των τοπικών αρχών. Δοκιμάζει βέβαια τις συνέπειες των ενεργειών του.
Έντονες είναι και οι εικόνες της σύγκρουσης μεταξύ των επικεφαλής των κατασταλτικών μηχανισμών, ο φόβος τους για τους αντάρτες, οι μηχανορραφίες, οι ίντριγκες αποτελούν συστατικό μέρος των σχέσεών τους.
Ο Νίκος Κυτόπουλος γεννήθηκε το 1915 στο Σουχούμι της Αμπζαχίας (Κολχίδα). Μεγάλωσε στη Μελία Αλεξανδρούπολης. Παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για το λόγο αυτό καταδιώκεται, φυλακίζεται και απολύεται ως εκπαιδευτικός από την θέση του. Παίρνει μέρος στο Δ.Σ.Ε. και ζει όλα τα δραματικά γεγονότα του Εμφυλίου. Μένει επί δεκαετίες σε αναγκαστική υπερωρία και επαναπατρίζεται το 1976. Το λογοτεχνικό έργο του εκφράζει την εποχή του.