Η κοινωνική εργασία εστιάζεται στην αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλον, στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στην υποστήριξη των μειονεκτούντων, καταπιεσμένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές κοινωνίες, η κοινωνική εργασία θέτει στο επίκεντρο την ανάδειξη ευκαιριών και την προώθηση δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του ευ ζην.
Στόχοι των παρεμβάσεών της είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κοινωνική ένταξη των πολιτισμικά διαφερουσών ομάδων, με έμφαση στη σύνδεση των μαθητών με την εκπαίδευση και των ενηλίκων με την απασχόληση, και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
Το βιβλίο "Κοινωνική εργασία σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον" καλεί τον αναγνώστη σε ένα "αναγνωριστικό" ταξίδι για τη διερεύνηση της πολυπλοκότητας και των δυναμικών που αναπτύσσονται στα σύγχρονα πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Ιδιαιτέρως επικεντρώνεται στις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως προς τη χώρα μας, στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η ανάλυση εμπλουτίζεται με επιλεγμένα παραδείγματα παρεμβάσεων σε υποβαθμισμένους μειονοτικούς οικισμούς και πολυπολιτισμικούς δήμους των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν στον περιορισμό της διαρροής από την εκπαίδευση, στη σύνδεση του σχολείου με την οικογένεια και την τοπική κοινωνία και στην προσπάθεια λειτουργίας ομάδων κοινωνικής εργασίας με μέλη γυναίκες.
Η Αγάπη Κανδυλάκη σπούδασε Κοινωνική Εργασία (ΤΕΙ Ηρακλείου) και Κοινωνιολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Μ.Α. σε Κοινωνική και Κοινοτική εργασία και διδακτορικό τίτλο Ph.D από το Πανεπιστήμιο του Bradford (Μεγ. Βρετανία). Εργάστηκε ως Λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Portsmouth (Μεγ. Βρετανία) (1993-1995) και στο Κολλέγιο του Bradford and Ilkley (Μεγ. Βρετανία) (1992-1993) και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ της Αθήνας και στο Τμήμα Συμβουλευτικής της ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ. Εργάστηκε επίσης στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου ΚΑΤ και στα Γραφεία Κοινωνικής Μέριμνας του ΙΚΑ Πειραιά και Ρεθύμνου. Σήμερα είναι Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εξειδικευτεί στην ατομική και την ομαδική συμβουλευτική, καθώς και στην οικογενειακή θεραπεία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και αγγλόφωνα περιοδικά πάνω στη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, στη χρήση της ποιοτικής μεθοδολογίας της έρευνας στην κοινωνική εργασία, καθώς και στην πολυπολιτισμικότητα και τον αντιρατσισμό.