[...] Όσον αφορά τον τρίτο ανά χείρας τόμο, ο συγγραφέας έκρινε ότι όφειλε να πραγματευθεί το πρόβλημα της βαθύτατης κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Ζούμε αναμφισβήτητα σε μια "εποχή σύγχυσης", όπως έγραφε ο μεγάλος Άγγλος ιστορικός Τόινμπι, που βεβαίως δεν είναι η πρώτη στην Ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά λόγω της τερατώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας εμφανίζει μία μοναδικότητα.
Μοναδικότητα που συνίσταται στη συρρίκνωση, ακόμα και στην εξαφάνιση, ανθρώπινων ποιοτήτων, που κερδίδηκαν στη διαδρομή χιλιετιών.
[...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)
Ο Βασίλης Φίλιας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1927. Διπλωματούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος Θεωρητικών Οικονομικών Πανεπιστημίου Μονάχου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αμβούργου, διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής κοινωνιολογίας Παντείου, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας και Πρύτανης ΠΑΣΠΕ. Ακόμη, υπήρξε Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣ της ολυμπιακής αεροπορίας. Ήταν συνεκδότης των περιοδικών "Νέα Οικονομία", "Κοινωνία και Οικονομία" και "Ο Σοσιαλισμός του Μέλλοντος". Κατά τη δικτατορία του 1967 συνίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση "Δημοκρατική Άμυνα" - φυλακίστηκε επί 5,5 έτη. Από το 1974 έως το 1990 δημοσίευσε πλήθος άρθρων στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία", "Πρώτη" και "Έθνος".