Η εικοστή δεύτερη ποιητική συλλογή, με τον τίτλο "Μεσόγειος (με 5 υφέσεις)" του Τάκη Σκανάτοβιτς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.
Αποτελούμενη από τρεις ενότητες, η συλλογή του δημιουργού πραγματεύεται τη σύγχρονη οικονομική κρίση των χωρών της νότιας Ευρώπης και τη γενικότερη πολιτιστική παρακμή του καιρού μας.
Δείγμα γραφής:
Το βίωμα της ύφεσης
Στα πρώτα χρόνια της 3ης Χιλιετίας μ.Χ.,
βιώνει η ανθρωπότητα την Ύφεση μιας
οικονομικής καταστροφής μεγάλης διάρκειας.
Ποιος φταίει; Κανείς. Ούτε άνθρωπος
ούτε Θεός. Κι αν δεν υπάρχει ο Δεύτερος;
Ο πρώτος θα χαθεί από τον πλανήτη, ακολουθώντας
τη ροπή μιας, για τη φαντασία του, άγνωστης
Αλήθειας, που πριν να τη γνωρίσει τη θεωρεί
απαράδεκτη κι ανάξια λογισμού.
Για τους αντί=ποδες της γήινης Σφαίρας
η Μεσόγειος, είναι μόνο η δίγραμμή τους παύλα.
Το πλησίασμα δε των άκρων είναι η Κύπρος
έως το Γιβραλτάρ κι ο Λίβανος έως το Μαρόκο.
Ο Τάκης Σκανάτοβιτς γεννήθηκε στη Λαμία από πατέρα Μικρασιάτη και μητέρα Ρουμελιώτισσα καταγωγής Κυπριακής, ζει από παιδί στην Αθήνα όπου τελειώνει γαλλική και αγγλική φιλολογία. Διακούει σεμινάρια φιλοσοφίας στη Γαλλική Ακαδημία και φοιτά στη Νομική Αθηνών, αλλά στρατεύεται άκαιρα. Μετά από πολυετή θητεία, απασχολείται στην αρχή ως μεταφραστής και παραδίδει μαθήματα Γαλλικής και Αγγλικής, κυρίως σε μεταναστεύοντες και σε προχωρημένους. Για ένα διάστημα ασχολείται συγχρόνως με τη μουσική (πιάνο, κιθάρα), στοχεύοντας στη σύνθεση. Τέλος διορίζεται με διαγωνισμό και διατελεί στέλεχος Αμερικανικής Εταιρίας έργων εξηλεκτρισμού, καταλήγοντας στη ΔΕΗ, όπου διατρίβει επί 25 χρόνια και δημιουργεί οικογένεια. Στη λογοτεχνία ο Τάκης Σκανάτοβιτς εντρύφησε πάντα και διακρίθηκε γράφοντας κατ' εξοχήν ποίηση την οποία λατρεύει σαν πρωτότοκο παιδί του, αλλά και δοκίμιο και διήγημα και παραμύθι, δημοσιεύοντας εργασίες του σε φύλλα γραμμάτων και τέχνης και εκδίδοντας τα βιβλία που αναφέρονται στην εργογραφική του σελίδα. Ωστόσο, έχει ασχοληθεί και με βιβλιοκριτική και παρουσίαση έργων και έχει συμμετάσχει ως μέλος και εισηγητής σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ξένοι λογοτέχνες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής μετέφρασαν ποιήματα και πεζά του και ασχολήθηκαν με το έργο του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και άλλων συγγενών σωματείων.