Μνήμες. Μνήματα. Μνημεία


Συγγραφέας : Γαλανός, Στρατής
Εκδότης : Ο Μωβ Σκίουρος
Έτος έκδοσης : 2023
ISBN : 978-618-5476-23-6
Σελίδες : 310
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα

18.00 € 16.20 €




Δύο ηλικιωμένες γυναίκες που αναζητούν τη σορό του από χρόνια σκοτωμένου αδελφού τους για να τελέσουν το μνημόσυνο… Ένας συγγραφέας σε κρίση έμπνευσης που επιστρέφει στο χωριό όπου γεννήθηκε για να ξεθάψει παλιές ιστορίες αίματος και βίας γύρω από τον βίο και την πολιτεία ενός διαβόητου Ταγματασφαλίτη… Ένας μονοπόδαρος τροβαδούρος, παλιός αντάρτης, που τραγουδά σε μια μπουάτ της Πλάκας τη μπαλάντα μιας θρυλικής απόδρασης κι ένας καριερίστας δημοσιογράφος που ξεκινά μία έρευνα για ένα ιστορικό στέλεχος του εργατικού κινήματος με μυθιστορηματική ζωή και διπλό θάνατο… Δύο δίδυμοι που σε ταραγμένους καιρούς ανταλλάσσουν ταυτότητες παίρνοντας ο ένας τη θέση -και τη ζωή- του άλλου… Ένας ακρωτηριασμένος αγωνιστής σε κατάσταση σοκ, που βρέθηκε δύο φορές στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται -ή σκαρώνει ομοιοκαταληξίες… Ένας γέρος που κρύωνε ακόμα και το κατακαλόκαιρο κι ένας αποτυχημένος γλύπτης που επαναπατρίζεται…
Ποιο νήμα μυστικό συνδέει τα πεπρωμένα τους;
Δεκαετίες μετά τη λήξη του Εμφυλίου οι συνέπειές του εξακολουθούν να επηρεάζουν και να καθορίζουν τις τύχες των ηρώων και των αντιηρώων μας. Σαν φαντάσματα από το παρελθόν οι μνήμες επιστρέφουν για να τους στοιχειώσουν, να τους προσδιορίσουν αλλά και να τους εμπνεύσουν. Είναι όλοι τους παιδιά του, οι τερατογενέσεις και τ’ απόνερα μιας βίαιης εποχής, οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολουθούν τον μεγάλο σεισμό.
Τελειώνει άραγε ποτέ ένας εμφύλιος πόλεμος;


Ο Στρατής Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Διαμένει μόνιμα στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι εκ γενετής τετραπληγικός και μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1991. Μιλά τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, με αντίστοιχα πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μετά την πρακτική του εξάσκηση, εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος (1993-1996), κατόπιν ως υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης στον ΑΝΤΕΝΝΑ (1996) και τέλος ως διοικητικός υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ (1997-2012), από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών - ΠΑΣΠΑ.






e-mail Facebook Twitter