Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν συναντά νέους και παλιούς αναγνώστες 20 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Στην πορεία των χρόνων το υλικό του βιβλίου εμπλουτίστηκε με νέο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό. Στις σελίδες του, η συγγραφέας παρουσιάζει τον ελληνισμό της Πόλης σε όλες τις εκδηλώσεις του υλικού και πνευματικού του βίου, καταγράφοντας τις ενοριακές εκκλησίες, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις αδελφότητες και τους συλλόγους, τον ελληνικό τύπο, τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό κ.ά.
Η άνθιση και η ακμή της κοινότητας, όπως και το σύνολο της Ρωμιοσύνης της Πόλης, κορυφώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζει με διάφορες διακυμάνσεις έως το 1922. Ωστόσο, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η ελληνική μειονότητα που απέμεινε, αν και είχε σημαντική συμμετοχή στα οικονομικά πράγματα της χώρας, μέσα σε έντονη εσωστρέφεια, φοβισμένη και σιωπηλή, κατέβαλλε προσπάθειες να προσαρμόζεται στις εκάστοτε αντίξοες συνθήκες. Δίχως να μπορεί να υψώσει τη φωνή της και να διαμαρτυρηθεί, σταδιακά οδηγήθηκε στην τελική συρρίκνωση.
Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πόλης. Σπούδασε επίσης θεατρολογία και ενδυματολογία. Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1989 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Πόλη εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Συμμετείχε επίσης ως ειδική σύμβουλος στην ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", ως σύμβουλος τουρκολογίας στις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη, και ως σύμβουλος λαογραφίας στις τηλεοπτικές παραγωγές "Τα παιδιά της Νιόβης", "Οι μάγισσες της Σμύρνης" και "Τα ματωμένα χώματα" του Κώστα Κουτσομύτη. Από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών "Βοσπορίς", το οποίο καταγράφει τον υλικό και πνευματικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών. Έχει γράψει τα βιβλία: "Οι σταμπωτές μαντήλες του Βοσπόρου" (1989), "Τα μεταξωτά της Προύσας" (1991), "Πολίτικη κουζίνα: Παράδοση αιώνων" (1994 - εμπλουτισμένη έκδοση 2003), "Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος: Γεύσεις και παραδόσεις" (1997), "Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης", "Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν" (2002), "Η ελληνική κοινότητα του Σταυροδρομίου-Πέραν" (σε CD-ROM), "Γλυκά πολίτικα και μικρασιάτικα" (2011) κ.ά. Στα τουρκικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: "Πολίτικη κουζίνα" και "Γεύσεις και παραδόσεις των Ελλήνων της Καππαδοκίας". Το βιβλίο της "Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης: Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν" πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τουρκικά το 2011.