Ο πολιτειακός πατριωτισμός και το 1821


Συγγραφέας : Συλλογικό έργο
Εκδότης : Ευρασία
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-618-5439-87-3
Σελίδες : 312
Κατηγορίες : Ιστορία Ιστοριογραφία

22.00 € 19.80 €




ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠYΡΕΤΟ, η δεκαετία του 1820 έθεσε κρίσιμα ζητήματα για τη δυνατότητα της αναγεννημένης ελληνικής πολιτικής κοινωνίας να λειτουργεί ως συλλογικό υποκείμενο. Ο οραματισμός των Εθνοσυνελεύσεων του Αγώνα αφορούσε μια πολιτεία ενεργών πολιτών, όχι ένα πολιτικό σύστημα βασισμένο σε ένα άθροισμα ιδιωτών. Από την άλλη πλευρά, η πνοή της αναγέννησης του ελληνισμού, με τις προοπτικές, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα αδιέξοδα και τις παλινδρομήσεις που σημειώθηκαν, διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα που ακολούθησε, με τρόπο συχνά προσαρμοζόμενο κατά το δοκούν, τις παραμέτρους της συγκρότησης των εθνικών κρατών του 19ου αιώνα. Στα κεφάλαια του παρόντος τόμου διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πολιτειακών σχεδιασμών, της ιστορικής συγκυρίας και της εθνικής ταυτότητας, και επιχειρείται μια διεπιστημονική αποτίμηση επιμέρους πτυχών της πολιτειακής και εθνικής παρακαταθήκης της δεκαετίας του 1820.
Ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη: α). Πολιτειακή Συγκρότηση και Πολιτική Κοινότητα, β). Εθνική Ταυτότητα και Διεθνές Περιβάλλον, γ). Κληρονομιά, Προκλήσεις και Προοπτικές.

Συγγραφείς: Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, Κωνσταντίνα Καρακώστα, Γιώργος Κοντογιώργης, Κώστας Λάβδας, Σπύρος Λίτσας, Σταυρούλα Μαυρογένη, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Φώτης Παπαθανασίου, Νικόλαος Παπαναστασόπουλος, Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Χαράλαμπος Τσιλιώτης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη, Θανάσης Χρήστου







e-mail Facebook Twitter