Τον Απρίλιο του 2013, σε μία ανασκαφή που έγινε στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, μία ομάδα Αμερικανών αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων, είχε ανακαλύψει την αρχαία πυθαγόρεια σχολή.
Στα δύο πρώτα υπόγεια επίπεδα της ανασκαφής, η ανασκαφική ομάδα είχε ανακαλύψει κάποια περίεργα γλυπτά, που ήταν γεμάτα με κωδικοποιημένες παραστάσεις με μυστηριώδεις συνδυασμούς διαφόρων γραμμάτων του αρχαίου ελληνικού αλφαβήτου. Στην δύσκολη προσπάθειά τους να τους αποκωδικοποιήσουν, οι επιστήμονες της αποστολής, κάλεσαν έναν Έλληνα μαθηματικό, που θεωρούσαν ότι είχε την δυνατότητα να αποκωδικοποιήσει όλους αυτούς τους αρχαίους γρίφους.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο επικεφαλής αυτής της επιστημονικής ομάδας, ένας αρκετά μυστηριώδης Αμερικανός μεγιστάνας, καλεί για δεύτερη φορά τον Έλληνα μαθηματικό στον Κρότωνα και του ζητά να προσπαθήσει να ανοίξει τις θύρες των πέντε χρυσών κανονικών στερεών που βρέθηκαν στο τρίτο υπόγειο επίπεδο της πυθαγόρειας σχολής.
Μέσα στα πέντε χρυσά στερεά, κρύβονται για αρκετούς αιώνες αρχαία μυστικά υψίστης σημασίας. Έτσι, αρχίζει μία υπερπροσπάθεια για την αποκωδικοποίηση των τελευταίων κωδικοποιημένων επιγραφών, με στόχο να κατασκευαστεί μία συσκευή, που θα αποδείξει ότι η τετράκτυς δεν είναι απλώς μία έννοια λατρείας για τους πυθαγορείους, αλλά και ένα υπέρτατο αρχαίο τεχνολογικό μυστικό.
Ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1967. Το ενδιαφέρον του στα μαθηματικά τον οδήγησε στην ανακάλυψη 520 αποδείξεων του Πυθαγορείου θεωρήματος κατά την περίοδο 1986-1997. Οι 520 αποδείξεις είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αποδείξεων, που έχουν ανακαλυφθεί επί του πυθαγορείου θεωρήματος από μαθηματικό. Από το 1983 ερευνά τη δομή της ελληνικής γλώσσας και έχει συγγράψει τέσσερα σχετικά βιβλία. Επιπλέον, εκτός από τα μαθηματικά έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό και την ηλεκτρονική μουσική. Έχει συνθέσει τρία μουσικά έργα με τίτλους "Μαραθωνοδρόμος", "Το φως του Απόλλωνος" και "Πυθαγόρας". Έχει τρέξει αρκετούς μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους με μεγαλύτερη απόσταση τη διαδρομή Αλεξανδρούπολης-Αθήνας (850 χλμ.), την οποία έχει καλύψει δύο φορές, το 2004 και το 2005. Επίσης το 1993 κάλυψε 436,6 km με skateboard σε 36h:33':17" και έχει καταγράψει από μνήμης τα πρώτα 1000 δεκαδικά ψηφία του αριθμού π=3,14...