Το παιχνίδι αποτελεί μια παιδαγωγικά κατάλληλη μορφή οργάνωσης της μάθησης των μικρών παιδιών, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και γνώσεων (π.χ. αυτοέλεγχος, ευελιξία σκέψης, συνεργασία, επίλυση προβλήματος, μαθηματικές έννοιες, ενσυναίσθηση, επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργικότητα). Η εμπλοκή της νηπιαγωγού στο παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική επίδρασή του στην ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών, καθώς και για την εξέλιξή του από πλευράς ωριμότητας.
Με βάση τις διδακτορικές έρευνες πέντε εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής, το παρόν βιβλίο εξετάζει το παιχνίδι προσποίησης (κοινωνικοδραματικό και φανταστικό), το δημιουργικό παιχνίδι (με έμφαση στις τέχνες) και το παιχνίδι κανόνων. Αξιοποιώντας ερευνητικά δεδομένα και παραθέτοντας χαρακτηριστικά επεισόδια παιχνιδιού από τάξεις νηπιαγωγείου, περιγράφει τους ρόλους που μπορεί να αναλάβει η νηπιαγωγός για να στηρίξει τα παιδιά. Ανάλογα με το είδος παιχνιδιού, κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται τους πιθανούς τρόπους εμπλοκής της, τις σχετικές δράσεις της, καθώς και ζητήματα παιδαγωγικού προγραμματισμού.
Με τις πολλές πρακτικές προτάσεις για την εμπλοκή της νηπιαγωγού πριν, κατά και μετά το παιχνίδι, και με τον εύληπτο τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου (πίνακες, σχήματα, σύνοψη των σημείων εστίασης κ.ά.), το βιβλίο συνιστά εργαλείο παιδαγωγικής εφαρμογής και αναστοχασμού για εν δυνάμει και εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που εργάζονται με παιδιά προσχολικής ηλικίας.