Στατιστική Εφαρμοσμένη στις Κοινωνικές Επιστήμες με τη Χρήση του SPSS και του R


Συγγραφέας : Ρούσσος, Πέτρος Λ. Τσαούσης, Ιωάννης
Εκδότης : Gutenberg
Έτος έκδοσης : 2020
ISBN : 9789600121896
Σελίδες : 574
Σχήμα : 21x29

68.00 € 53.72 €




O κύριος στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους φοιτητές και τους ερευνητές που προσεγγίζουν τη στατιστική με άγχος και δέος να κατανοήσουν ότι η εφαρμοσμένη στατιστική στις κοινωνικές επιστήμες δεν είναι ένα επιστημονικό πεδίο που αφορά μόνο λίγους, και μάλιστα αυτούς που είναι καλοί στα μαθηματικά. Χωρίς σχεδόν καθόλου μαθηματικούς υπολογισμούς, επιδίωξή μας είναι να βοηθήσουμε τον αναγνώστη να αποκτήσει «στατιστική σκέψη», δηλαδή να κατανοήσει τη λογική που διέπει τα διάφορα στατιστικά κριτήρια και να μπορεί να τα εφαρμόζει ανάλογα με τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της έρευνάς του.
Χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον πραγματικά ερευνητικά δεδομένα, παρουσιάζουμε βήμα βήμα τις στατιστικές διαδικασίες και τις εντολές που θα πρέπει να εφαρμόσει ο ενδιαφερόμενος σε δύο πολύ διαδεδομένα στατιστικά λογισμικά: στο SPSS, το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο εμπορικό στατιστικό λογισμικό, και στο R, το πιο διαδεδομένο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Όλα τα ερευνητικά δεδομένα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι διαθέσιμα στον ιστοτόπο του βιβλίου (www.socialstats.gr), στον οποίο ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέχει και για επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό (π.χ., άρθρα, ειδικοί ιστότοποι με στατιστικές εφαρμογές, εναλλακτικές εντολές εφαρμογής στατιστικών αναλύσεων, ασκήσεις κ.λπ.), το οποίο έχει ως στόχο την καλύτερη κατανόηση του κάθε κεφαλαίου.

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Βασικές αρχές μέτρησης
Εισαγωγή στο SPSS
Εισαγωγή στο R
Παρουσίαση δεδομένων
Η κανονική κατανομή
Έλεγχος υποθέσεων
Σύγκριση συχνοτήτων κατηγοριών: Το στατιστικό κριτήριο χ2
Ο συντελεστής συσχέτισης
Η ανάλυση παλινδρόμησης
[Περισσότερα…]

Παρατηρήσεις
Όλα τα ερευνητικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του βιβλίου www.socialstats.gr

 


Ο Πέτρος Ρούσσος σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διδάκτορας Γνωστικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds στην Αγγλία. Διδάσκει γνωστική ψυχολογία στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στατιστική σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επικοινωνία ανθρώπου και υπολογιστή με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, στις επιδράσεις των ΤΠΕ στις γνωστικές διεργασίες των μαθητών, στις εφαρμογές των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην εργονομία συστημάτων ή λογισμικού που απευθύνονται σε μαθητές, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και στη συλλογιστική στατιστικών εννοιών.






e-mail Facebook Twitter