Το σύγγραμμα "Σύγχρονες προσεγγίσεις στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος", καρπός πολύχρονης ενασχόλησης του συγγραφέα με τον κλάδο, φιλοδοξεί να πληρώσει ένα κενό στη βιβλιογραφία, αυτό των πρακτικών θεμάτων (με ενδεικτικές απαντήσεις) διαβαθμισμένης δυσκολίας στην ύλη αμιγώς του Δικαίου του Περιβάλλοντος, κλάδου σύγχρονου και ευμετάβλητου.
Απευθύνεται στο σύνολο των νέων (και όχι μόνο) νομικών και των επαγγελματιών του κλάδου, συμπληρώνοντας τη νομική θεωρία και συστηματοποιώντας τα αναγκαία σημεία για την κατανόησή του, ενώ περιλαμβάνει τις τελευταίες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις και αποτελεί ένα παιδαγωγικά οργανωμένο πόνημα (με κατανοητό, αλλά και επιστημονικό συνάμα ύφος) κατάλληλο για τη διδασκαλία, την έρευνα και την ατομική σπουδή στον κλάδο.
Ο Παναγιώτης (Πάνος) Γαλάνης είναι νομικός, απόφοιτος και νυν Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, από την οποία απέκτησε με άριστα πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, ενώ πραγματοποιεί και σπουδές στο Τμ. Ψυχολογίας ΕΚΠΑ. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται το Δημόσιο Δίκαιο, η Πολιτική Φιλοσοφία, η Ψυχολογία. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πλήθος συνεδρίων συναφών αντικειμένων, λ.χ. Φιλοσοφίας, Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Ψυχολογίας, σε αρκετούς φορείς-ΑΕΙ κλπ. της χώρας, όπως ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ. Επιπρόσθετα, έχει προβεί σε πληθώρα δημοσιεύσεων μελετών που άπτονται των ως άνω ενδιαφερόντων του σε νομικά κυρίως (π.χ. Περιβάλλον και Δίκαιο, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, Θεωρία και Πράξη Διοικητικού Δικαίου, Ευρωπαϊκό Δίκαιο κλπ.) αλλά και λοιπά περιοδικά και έχει δημοσιεύσει και ηλεκτρονικές μελέτες (π.χ. στο site constitutionalism) και μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων. Συγγράφει και επιμελείται, επίσης, μελλοντικά συγγράμματα τόσο νομικά όσο και ψυχολογίας. Το πρώτο του σύγγραμμα αφορά το Δίκαιο Περιβάλλοντος. Στον δε ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία, τον αθλητισμό, τη λογοτεχνία και διατηρεί προσωπικό κανάλι στο YouTube με επιστημονικά θέματα και στα λοιπά κοινωνικά δίκτυα. Ως θεμελιώδη αρχή της επιστημονικής σκέψης και δράσης εκλαμβάνει τη διεπιστημονικότητα, που αίρει τους κλαδικούς περιορισμούς και επιβάλλει θέαση κάθε θεωρίας υπό το πρίσμα των πορισμάτων των λοιπών επιστημών. Χρέος δε του επιστήμονα θεωρεί όχι την αναμόχλευση και αναπαραγωγή υπαρχουσών απόψεων αλλά, έχοντας αυτές ως απαρχή, να εξαχθεί σε νέα ανεξερεύνητα πεδία και να διανθίσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία διά της συγγραφής και των πράξεών του.