Το έργο είναι ενημερωμένο μέχρι τον Ιούλιο 2016 με τις τελευταίες ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς νομολογιακές και νομοθετικές εξελίξεις, αναλύει σε 1391 σελίδες και σε χιλιάδες παραπομπές την αντίστοιχη νομολογία και βιβλιογραφία, που περιβάλλουν το σύγχρονο συμβατικό ασφαλιστικό δίκαιο.
Το έργο απαρτίζεται από έξι τμήματα:
1. Την γενική εισαγωγή στο θεσμικό πλαίσιο της ιδιωτικής ασφάλισης, που περιέχει και ειδικά θέματα ανταγωνισμού, αντασφάλισης, σχέσης με την κοινωνική ασφάλιση,
2. το γενικό μέρος του δικαίου της ασφαλιστικής σύμβασης, το κοινό δίκαιο για όλα τα είδη ασφάλισης,
3. την ασφάλιση πραγμάτων/ αγαθών,
4. την ασφάλιση αστικής ευθύνης,
5. την θαλάσσια και αεροπορική ασφάλιση και
6. την ασφάλιση προσώπων.
Αναλύεται εξαντλητικά η διείσδυση του δικαίου και των αρχών της προστασίας του καταναλωτή και των προσωπικών δεδομένων του ασφαλισμένου στο συμβατικό ασφαλιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της ισότητας, ενώ παράλληλα αναλύεται το ελληνικό και διεθνές δίκαιο των εμπορικών και μεγάλων ασφαλιστικών κινδύνων, καθώς και το δίκαιο των επενδυτικών προϊόντων που βασίζονται σε ασφαλιστική σύμβαση.
Σημαντικό χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι περιλαμβάνει δεκάδες θέσεις σε κρίσιμα θέματα του ασφαλιστικού δικαίου, στα οποία δεν είχε πάρει θέση το ελληνικό ασφαλιστικό δίκαιο μέχρι σήμερα.
Ο Ιωάννης Ρόκας είναι Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1997 έως σήμερα (Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1985). Έλαβε το Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βάσει της διατριβής "Summenversicherung und Schadensersatz" (1975). Κατέχει άπταιστα την αγγλική και γερμανική γλώσσα, καθώς και αρκετά καλά τη γαλλική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε νομικά θέματα για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην ΕΕ, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε θέματα δικαίου infrastructure και project finance. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1971, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ασφαλιστικού Δικαίου (AIDA), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας "Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων", μέλος της Eυρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας που συντάσσει τις "Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την Ασφαλιστική Σύμβαση", καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ασφαλιστικής Επιστήμης. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών Eνώσεων, όπως η Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου (πρώην Γενικός Γραμματέας) και η Μεσογειακή Ένωση Ναυτικής Διαιτησίας (πρώην Πρόεδρος).