Από την ψήφιση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (5 Μαΐου 2010) υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις και εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Σε λίγους μήνες το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού απέδιδε την ύφεση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη αρνητική είδηση στη χώρα, στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Όμως, η πορεία των οικονομικών δεικτών και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και η διεθνής εμπειρία, υποδηλώνουν ότι η ερμηνεία αυτή είναι, αν μη τι άλλο, ελλιπής. Η δημοσιονομική συστολή δεν οδηγεί πάντοτε σε ύφεση, και πολύ περισσότερο σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, ούτε η δημοσιονομική επέκταση οδηγεί πάντοτε σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Από την ανάλυση των στοιχείων της περιόδου 2007-2011 προκύπτουν πολλές "λεπτομέρειες", οι οποίες κλονίζουν την επικρατούσα αντίληψη για την αιτιώδη σχέση Μνημονίου και βαθιάς ύφεσης της οικονομίας. Αν μη τι άλλο, απαιτείτο περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. Έτσι ξεκίνησε αυτή η μελέτη, η οποία αναλύει κυρίως τις ενέργειες και παραλείψεις των ελληνικών αρχών και γενικά τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Γ. Μανεσιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στις ΗΠΑ, από όπου έλαβε το Master's και το Διδακτορικό του (Ρh.D.) από το Πανεπιστήμιο Northwestern (Evanston, Illinois).Ήδη από τη διδακτορική του διατριβή (τίτλος: "Tax structure change during economic development: the case of Greece") ασχολήθηκε με τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα (1980) εργάστηκε στον Τομέα Δημοσίων Οικονομικών της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, από όπου αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2009. Από το 1995 έως και την αποχώρησή του διετέλεσε επικεφαλής του εν λόγω Τομέα (με τον βαθμό του Διευθυντή από το 2003). Δίδαξε επί 19 χρόνια στο Κολλέγιο Deree και επί δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τον Ιούλιο του 2000 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από όπου παραιτήθηκε αργότερα. Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.