Έξοχη η μελέτη του αγαπητού Κώστα Παπασπήλιου πάνω στην ιστορική πορεία και εξέλιξη της ελληνικής μουσικής. Καλύπτει γεωγραφικούς χώρους της πατρίδας μας, μουσικούς ιδιωματισμούς, συνυπάρξεις και διασταυρώσεις μεσογειακών, βαλκανικών και ευρωπαϊκών μουσικών ρευμάτων. Δεν αποκλείει αυτό το πόνημά του κανένα είδος μουσικής. Γι' αυτό ο αναγνώστης μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για την έντεχνη μουσική, τη μουσική της παράδοσης, το τραγούδι κ.λπ.
Ενδιαφέρον έχει επίσης ο απλός και κατανοητός λόγος του συγγραφέα. Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο που αφορά πρωτίστως τους νέους που τους ενδιαφέρει η μουσική, αλλά και γενικότερα όλους τους εραστές της Μουσικής Τέχνης. (Ηλίας Ανδριόπουλος, Μουσικοσυνθέτης)
Ο Κώστας Παπασπήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1982 υπηρετεί ανελλιπώς ως αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά το 1992, για οκτώ χρόνια, παρουσίασε στην ιδιωτική τηλεόραση πάνω από τριακόσιες εκπομπές, με έμφαση στην οικολογία. Από το 2002, ως μουσικός παραγωγός, υπογράφει αξιόλογα έργα Ελλήνων συνθετών. Έχουν εκδοθεί: "Οι συνθέτες της ψυχής μας" (Εμπειρία Εκδοτική, 2008), "Πινακοθήκη γέλιου" (Εμπειρία Εκδοτική, 2002), "Το Πανόραμα της Ελληνικής Μουσικής" (Εμπειρία Εκδοτική, 2004), "Αρχαίων ήχων άρμοσις" (Κέδρος, 2005), "Οι Ωραίοι των Αθηνών" (Ίρις-Φιλιππότης, 2007), "Οι συνθέτες της ψυχής μας" (Εμπειρία Εκδοτική, 2008), "Ο τροβαδούρος Τώνης Μαρούδας" (Άγκυρα, 2009), "Μάλιστα κύριες Ζαμπέτα" (Εμπειρία Εκδοστική, 2009), "Οι γυρολόγοι" (Ίρις-Φιλιππότης, 2010), "Θα ζήσω ελεύθερο πουλί", (Εμπειρία Εκδοτική, 2011).