Το βιβλίο αυτό αποτελεί κυρίως μια κριτική απάντηση στην ψυχαναλυτική ψυχοκοινωνιολογική σχολή από την πλευρά της μαρξιστικής κοινωνιολογίας και της ματεριαλιστικής διαλεκτικής μεθοδολογίας. Από αυτή την άποψη τα ψυχολογικά-κοινωνικά προτσές αντιμετωπίζονται σε συνάρτηση και σε εξάρτηση πάντα με την οικονομικό-παραγωγική κοινωνική δομή που και τα προσδιορίζει αποφασιστικά.
Για τον ίδιο λόγο η σεξουαλική ζωή, η σεξουαλική συμπεριφορά και η σεξουαλική ψυχολογία των ανθρώπων αντιμετωπίζονται σαν φαινόμενα που καθορίζονται από τα παραγωγικά προτσές, τη θέση του καθένα στην παραγωγική διαδικασία, και η σεξουαλική απελευθέρωση σαν συνέπεια της κοινωνικής απελευθέρωσης, και όχι το αντίθετο, όπως ισχυρίζεται η ψυχαναλυτική κοινωνιολογία.
Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νοσοκομείο των Παρισίων Saint-Anne, με πρόσκληση του διάσημου Γάλλου Henrie Ey το 1959. Διέκοψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για πολιτικούς λόγους. Έγραψε 32 βιβλία ψυχολογίας και 4 ψυχολογικά μυθιστορήματα, έχουν εκδοθεί 26 και αναμένονται τα υπόλοιπα. Το 1943-45 πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και ήταν μέλος του προεδρείου της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης. Το 1942-52 ήταν εξόριστος στη Φολέγανδρο, Ικαρία, Μακρόνησο. Το 1959-99 δούλεψε σαν ψυχίατρος. Εφάρμοσε τον ιστορικό-διαλεκτικό υλισμό στην ψυχολογία-ψυχοπαθολογία. Ήταν υπεύθυνος, Απρίλιος 1993-95, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης, και έκανε 100 εκπομπές μιας ώρας, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ψυχολογίας.