Μέσα στις πολλές δωρεές, που συνδημιούργησαν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η δωρεά των έργων και του μουσείου της "Άλεξ Μυλωνά", που παρουσιάζονται ως μία από τις ενότητες στην έκθεση "Τόποι", σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για το ΜΜΣΤ.
Ο τόπος Άλεξ Μυλωνά διαγράφει περισσότερο απτά την ευρεία νοητική διάσταση των συλλογών του μουσείου μας, που ξεκίνησε και λειτουργεί επί 28 χρόνια με κύριο άξονα τον εθελοντισμό.
Κοινοί παρανομαστές, για την Άλεξ Μυλωνά και το ΜΜΣΤ, υπήρξαν η αγάπη και το πάθος για την σύγχρονη τέχνη, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας κελύφους για τη στέγαση αντίστοιχων έργων. Η θαρραλέα και καταλυτική απόφαση της δωρεάς αυτής, από μια καλλιτέχνιδα που συγκαταλέγεται στις κορυφές του εικαστικού πνεύματος, δικαιώνει την δυναμική εθελοντική μας πολιτιστική κίνηση και ταυτόχρονα την ενθαρρύνει.
Η Άλεξ Μυλωνά, μια πηγαία καλλιτεχνική φυσιογνωμία, μια ξεχωριστή καλλιτέχνης της γεωμετρικής αφαίρεσης στον ελλαδικό χώρο, εμπιστεύτηκε στο ΜΜΣΤ τα έργα της ζωής της, έργα που αρθρώνονται σε πολλές χρονικές περιόδους, έργα που παρουσιάζουν μια θαυμαστή συνέχεια, που ισορροπούν συνθετικά μέσα από ένα φαντασιακό στοχασμό αλλά και ενδελεχή μελέτη και ολοκλήρωση.Ένας αρμονικός γλυπτικός χείμαρρος με αυστηρή ένταξη και πειθαρχία στην ύλη, με πίστη στους κανόνες και στα μέτρα της γεωμετρίας.
Η ακούραστη και πλούσια σε ιδέες και έργα δημιουργός, που προχώρησε με σθένος στα εικαστικά ρεύματα των καιρών της χωρίς να επιδιώξει τη συμμετοχή της σε διεργασίες δημοσιότητας, χωρίς ο περίγυρος να λειτουργήσει ως τελικό αντικείμενο αναφοράς, αφού όπως λέει η ίδια " η ζωή δεν μπαίνει στο έργο τέχνης, βρίσκεται, ενυπάρχει μέσα του", αφήνει μια ισχυρή πολιτιστική παρακαταθήκη. Γράφει σήμερα με τη πράξη της μια ιδιαίτερα φωτεινή σελίδα στη βίβλο των δωρητών της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να εκφράσουν το μέγεθος των συναισθημάτων μας. Υπάρχουν μόνο οι πράξεις που μπορούν να αναδείξουν τη σημασία και το εύρος των γεγονότων αλλά και των σχέσεων που συνιστά ένα μουσείο και η συλλογή του μέσα στους χρόνους και στους χώρους.
Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ
δρ. Αρχιτέκτων, Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ
Πρόεδρος Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. 1952.
Επιμελητής Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, 1953-59
Καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) 1959 - 1996, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ από 1-9-1996.
Visiting Fellow Σχολή Αρχιτεκτόνων Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ) 1966-67
Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ 1968-1969 (παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1969) και 1977-1978.
Πρύτανης Α.Π.Θ 1983 - 1988.
΄Εχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ
΄Εχει μελετήσει μόνος ή με άλλους αρχιτέκτονες, πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, - όπως η Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνα), το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου (Θεσσαλονίκη) , τα Μουσεία Καβάλας, Φιλίππων, Πολυγύρου, το Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά κ.α.- που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, και έχει πάρει πολλά βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
΄Εχουν κυκλοφορήσει 15 βιβλία του για την αρχιτεκτονική, την τέχνη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία και έχουν κυκλοφορήσει αφιερώματα στο έργο του.
΄Εχει οργανώσει και έχει πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος σε πολλές ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, είναι ή ήτανε πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ τους κ.τ.λ.
Πρόεδρος εκλεγμένος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) 1973-1974 και 1974-1975.
Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1974.
Πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), 1981-1991.
Πρόεδρος της ad hoc Συμβουλευτικής Επιτροπής Πολιτισμού της Ε.Ε. (ΕΟΚ) στις Βρυξέλλες, 1988-1990.
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οκτωβ. 1993- Ιούλιος 1994.
Πρόεδρος Δ.Σ της "Εγνατία Οδός Α.Ε" από το 1995 (Σεπτ.).
Πρόεδρος Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το 1998.
Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας από το 2001.