"Από την εποχή του Σοφιστή του Πλάτωνα είναι γνωστό ότι ο φιλόσοφος είναι θεατής. Έτσι, η φιλοσοφία είναι αθάνατη, παρότι δεν έμεινε στη θέση της καμία από τις αξίες που ξέραμε. Και να καίγεται η Ρώμη, κανένας δεν σε εμποδίζει να είσαι θεατής και να λες τι βλέπεις και γιατί το κρίνεις όπως το κρίνεις. Έτσι, λοιπόν, η έννοια της φιλοσοφίας γενικά είναι "νόμιμη". Η έννοια της παιδείας όμως δεν ξέρω αν είναι. Σ' αυτή τη "νομιμότητα" της έννοιας της παιδείας θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας.
Έργο της φιλοσοφίας της παιδείας είναι η κριτική της θεωρίας. Πίσω από τις σχολικές προσευχές και τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών στο συγκεκριμένο δόγμα δημιουργεί καλούς πολίτες και ανθρώπους και σώζει και τις ψυχές των παιδιών για την ουράνια βασιλεία. Έργο της φιλοσοφίας της παιδείας είναι να αναλύσει και να κρίνει αυτή τη θεωρία: να βρει τη σχέση του δόγματος με την πνευματική ανάπτυξη, να επισημάνει τη σχέση του δόγματος με την ελεύθερη κρίση και απόφαση, να ξεκαθαρίσει τις έννοιες, για να αποφευχθεί η σύγχυση.[...]
Ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στη Σίμου Ναυπακτίας. Σπούδασε, με δαπάνη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, παιδαγωγικά και φιλολογία στην Αθήνα. Κατόπιν μετέβη στο Τορόντο, όπου έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές με δαπάνη της Καναδικής Κυβέρνησης. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Τορόντο με τη διατριβή "Ψυχαναλυτική κριτική της αυταρχικής και προοδευτικής παιδείας". Ο Κώστας Χαραλαμπόπουλος είναι γνωστός στην ελληνική παιδαγωγική με το βιβλίο του "Το πρόβλημα της παιδείας στο φως της πάλης των ιδεών". Σήμερα εργάζεται ως εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.