Πως μεταγράφεται μια ελληνική κλασική τραγωδία στον κώδικα της Ένατης Τέχνης; Πως έχει μεταφερθεί συγκεκριμένα η Αντιγόνη του Σοφοκλή στην ελληνική κόμικς "σκηνή", από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα μέχρι σήμερα; Στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης του αρχαίου θεάτρου και από την ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση της δυναμικής της τέχνης της εικοναφήγησης- ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική διαδικασία- η συγγραφέας διερευνά τους περιορισμούς αλλά και τις δυνατότητες του εικονοαφηγημένου θεάτρου, εστιάζοντας το βλέμμα της κυρίως στο έργο των Τ. Αποστολίδη και Κ. Αρώνη Σοφοκλή Αντιγόνη
Η Αλεξάνδρα Μυλωνά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θέατρο, υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και δραματολογία-παραστασιολογία (μεταπτυχιακές σπουδές) στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Εργάστηκε ως ηθοποιός στο ΚΘΒΕ: Τ. Williams, H νύχτα της ιγκουάνα (Σάρλοτ), σκην. Α. Βουτσινά, W. A. Mozart, O μαγικός αυλός (Βασίλισσα της νύχτας), σκην. Γ. Καλατζόπουλου, Μποστ, Φαύστα (Ριτσάκι), σκην. Γ. Μαργαρίτη, Al. d. Musse, Δεν παίζουν με τον έρωτα, σκην. Ν. Σακαλίδη, Β. Μαγιακόφσκι, Χαμάμ (Φωσφορίζουσα γυναίκα), σκην. Β. Παπαβασιλείου κτλ, 1990-2001).
Με το Φορέα Γραμμάτων και Καλών Τεχνών "Άχθος", του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, σκηνοθέτησε επαγγελματικές πειραματικές παραστάσεις (perfornances) με παράλληλες σκηνικές εγκαταστάσεις (installations) για διεθνείς διοργανώσεις: Art Villages, Biennale Νέων Καλλιτεχνών, 1993-1999). Το 2006 μετονομάζει το "Άχθος" σε Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών "Artis3" και το ενεργοποιεί ξανά, διευρύνοντας το πλαίσιο δράσης του.
Εργάζεται ως φιλόλογος στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Το εκπαιδευτικό της έργο περιλαμβάνει διδακτικές προτάσεις για την ένταξη θεάτρου και εικοναφήγησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, συμμετοχή σε Κριτικές Επιτροπές, εκπόνηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων, καθώς και εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων, διδασκαλία Αγωγής Προφορικού Λόγου και Υποκριτικής, κατάρτιση θεατρικών Προγραμμάτων Σπουδών και σκηνοθεσία παραστάσεων.
Κατά καιρούς, συνεργάζεται με τα ΜΜΕ σε θέματα πολιτισμού (9 Ελευθεροτυπίας, Αγγελιοφόρος, Ατάκα, FM102, Ράδιο Μύλος, 9.58-Πολιτιστικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, 1989-2010).