Τα τελευταία χρόνια εγείρονται με ιδιαίτερη οξύτητα τα προβλήματα της βελτίωσης των σχέσεων της διοίκησης με τους πολίτες και της καταστολής της διαφθοράς του δημόσιου τομέα. Και οι δύο κύκλοι προβληματισμού συνδέονται με τις ηθικές αξίες της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή τους σε καθημερινό επίπεδο μέσω αντίστοιχων κανόνων δεοντολογίας.
Η μελέτη εξετάζει καταρχήν την έννοια της διοικητικής δεοντολογίας και τους τρόπους με τους οποίους το ισχύον δίκαιο προσδίδει δεσμευτικότητα στους κανόνες ηθικής συμπεριφοράς της διοίκησης. Στη συνέχεια αναλύονται οι επιμέρους υποχρεώσεις που βαρύνουν τα διοικητικά όργανα στις συναλλαγές τους με τους πολίτες καθώς και στην ενγένει υπηρεσιακή τους συμπεριφορά, με βάση τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, τον νέο Υπαλληλικό Κώδικα, τη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και τα σχετικά διεθνή κείμενα. Ακόμη, η μελέτη υπεισέρχεται στις έννομες συνέπειες της παραβίασης κανόνων δεοντολογίας, τόσο από την άποψη ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για τους παραβάτες, όσο και ενόψει των δυνατοτήτων έννομης προστασίας του θιγόμενου πολίτη.
Το έργο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των στοιχείων εκείνων τα οποία -πέρα από τις κωδικοποιήσεις κανόνων δεοντολογίας- εξασφαλίζουν την ηθική συμπεριφορά της δημόσιας διοίκησης. Με τη μορφή παραρτημάτων παρατίθενται τέλος δύο πρότυποι διεθνείς κώδικες δεοντολογίας της δημόσιας διοίκησης που υιοθέτησαν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κωνσταντίνος Γώγος γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Βασικές νομικές σπουδές στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πτυχίο τον Νοέμβριο 1991) και μεταπτυχιακές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου (τίτλος Magister Legum Europae τον Σεπτέμβριο 1994). Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής τον Ιούνιο 1996, με θέμα "Ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες ως αποδέκτες ιδιαίτερων κρατικών δεσμεύσεων. Μια συγκριτική έρευνα με παράδειγμα τα συνταγματικά δικαιώματα". Το έργο δημοσιεύθηκε το 1997 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Duncker und Humblot.
Από το 1994 δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου από τον Οκτώβριο 1996 μέχρι και τον Αύγουστο 2004 (από τον Ιανουάριο 2002 σε μερική απασχόληση).
Ο Κωνσταντίνος Γώγος υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο το διοικητικό δίκαιο. Στη θέση αυτή εκλέχθηκε τον Μάιο 2001 στη βαθμίδα του λέκτορα, ενώ εξελίχθηκε στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή τον Νοέμβριο 2006.
Η μητρική του γλώσσα είναι τα ελληνικά, ενώ γνωρίζει άριστα τη γερμανική και την αγγλική γλώσσα. Διαθέτει επίσης καλές γνώσεις της γαλλικής γλώσσας. Εκτός από την διδακτορική του διατριβή, έχει γράψει δύο ακόμη αυτοτελείς μονογραφίες με αντικείμενο τους "Κανόνες Δεοντολογίας της Δημόσιας Διοίκησης" (Εκδόσεις Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2000) και τη "Δικαστική προσβολή παραλείψεων της διοίκησης" (Εκδόσεις Σάκκουλας, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2005). Επίσης πραγματοποίησε πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις στους ευρύτερους τομείς του διοικητικού δικαίου, του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου και του δικαίου περιβάλλοντος, καθώς και εισηγήσεις σε ένα σημαντικό αριθμό από συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις και σεμινάρια. Τέλος, παρείχε τις υπηρεσίες του ως νομικός εμπειρογνώμων σε επιστημονικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ρουμανία.
Πέραν των μονογραφιών που αναφέρθηκαν, στις δημοσιεύσεις του Κ. Γώγου περιλαμβάνονται περίπου 50 μελέτες και σχολιασμοί αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, αφορούν δε θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού διοικητικού δικαίου (ουσιαστικού και δικονομικού), πολεοδομικού δικαίου καθώς και δικαίου περιβάλλοντος.