Το Κυπριακό στον 21ο αιώνα


Συγγραφέας : Υφαντής, Κώστας
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2024
ISBN : 978-960-08-0965-7
Σελίδες : 268
Κατηγορίες : Διεθνείς σχέσεις Πολιτική - Ιστορία - Κύπρος

20.00 € 18.00 €




Σχεδόν επτά χρόνια μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στις 7 Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δεν έχει εμφανιστεί καμία ουσιαστική δυναμική για επανεκκίνηση της διαδικασίας αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό. Εκείνη η αποτυχία έχει αφήσει πίσω της απογοήτευση, αβεβαιότητα και φόβο ότι βαδίζουμε προς την οριστική διχοτόμηση. Πολλοί και πολλές έχουν προβλέψει ότι μελλοντικές προσπάθειες επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση ενός βιώσιμου ομοσπονδιακού συστήματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η πρόσφατη προσπάθεια επανεκκίνησης των διακοινοτικών συνομιλιών επιτρέπει ικμάδες μόνον ουσιώδους αισιοδοξίας.
Τα περισσότερα κείμενα του τόμου γράφτηκαν όχι πολύ μετά το άδοξο τέλος και εκείνης της προσπάθειας, με νωπές ακόμη τις εντυπώσεις από την αποτυχία, με την απογοήτευση να κυριαρχεί και βεβαίως χωρίς να μπορεί τότε να προβλεφθεί η μακροχρόνια ακινησία. Έχουν δημοσιευθεί πολλά έκτοτε, αλλά αυτή η συλλογή έχει ίσως το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει σε διαφορετικές απόψεις να συνυπάρξουν εκφράζοντας έναν πλουραλισμό που συχνά λείπει από τη δημόσια συζήτηση.

Συμβολές στον τόμο:
Özge Onursal-Beşgül, Gencer Özcan, Tim Potier, Slawomir Raszewski, Devrim Şahin, Ahmet Sözen, Mona Sukkarieh, Ζήνωνας Τζιάρρας, Κώστας Υφαντής, Νίκος Χατζηϊωακείμ


Ο Δρ. Κώστας Υφαντής είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και αναπληρωτής διευθυντής του Jean Monnet Centre of Excellence του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bradford της Αγγλίας, όπου του απονεμήθηκε ο διδακτορικός τίτλος. Υπήρξε λέκτορας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Bradford και Portsmouth της Αγγλίας (1991-1995) και εργάστηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής (1997-1998). Το καλοκαίρι του 1998, εργάστηκε ως Research Fellow στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, και το 2002, ως υπότροφος του Fulbright στο John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard. Από το Μάρτιο 2002, είναι μέλος του Groupe de Reflexion Europeen, του Conseil Economique de la Defense (CED) του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και τον Οκτώβριο 2004, διορίστηκε Διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, και μελέτες του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικές επιθεωρήσεις.






e-mail Facebook Twitter